La cafeïna és un estimulant derivat de plantes que té molts efectes al cos que van des d'actuar com un estimulant del sistema nerviós central fins a un diürètic.

Si bé els efectes inicials de la cafeïna en el sistema nerviós central assoleixen un nivell màxim després d'una hora de consum, tenen el potencial de durar fins a sis hores. Si notes que l'estímul inicial d'una hora és més feble que abans, és possible que hagis augmentat la teva tolerància a la cafeïna.

Com es desenvolupa la tolerància a la cafeïna?

El cos està equipat amb receptors d'adenosina al teu cervell que ajuden a regular el somni, l'excitació i la cognició. La cafeïna bloqueja les molècules d'adenosina perquè no s'uneixin a aquests receptors, la qual cosa li permet sentir l'esclat d'energia que sovint coincideix amb el consum de cafeïna.

La tolerància a la cafeïna es desenvolupa amb el consum rutinari de cafeïna. Això augmenta la quantitat de receptors d'adenosina que, al seu torn, disminueix els efectes de la cafeïna, creant una tolerància a la cafeïna.

Quanta cafeïna és massa

No existeix un enfocament únic per a tothom. La majoria de les persones sanes poden tolerar una tassa de cafè o una beguda amb cafeïna alternativa sense cap problema. Tanmateix, l'única manera de conèixer realment la teva tolerància a la cafeïna és explorar i prendre nota de com respon el teu cos després de consumir-la.

Realment no hi ha una quantitat recomanada de consum establerta per al públic en general. És poc probable que fins a 400 mg de cafeïna al dia (aproximadament l'equivalent a quatre o cinc tasses de cafè) s'associï amb efectes secundaris negatius i perillosos en una persona.

Una parella pren cafè
Una parella pren cafè / Unsplash

Com saber si tens tolerància a la cafeïna

Si notes que la cafeïna no t'afecta de la mateixa manera que abans, és probable que hagis desenvolupat tolerància a la cafeïna.

Si ets dels que beus una tassa de cafè per començar el dia perquè t'agrada, això et fa estar més alerta, però amb el temps observes que la mateixa tassa de cafè no és suficient, així que beus més, i llavors és probable que hagis desenvolupat una tolerància a la cafeïna.

Com contrarestar la tolerància a la cafeïna

No existeix un enfocament únic per disminuir els efectes de la tolerància a la cafeïna, però has de tenir en compte que qualsevol disminució dràstica en el consum de cafeïna pot redundar en una cosa coneguda com a abstinència de cafeïna.

Durant una abstinència de cafeïna, pots experimentar mals de cap, nàusees, irritabilitat, dificultat per concentrar-te i/o somnolència. Si bé aquests símptomes poden sonar desagradables, en general desapareixen en uns quants dies.

Es recomana disminuir lentament la quantitat de cafeïna que consumeixis amb el temps per desenvolupar la resposta que una vegada vas trobar amb el consum de cafeïna.

Perills de la tolerància a la cafeïna

Tenir una alta tolerància a la cafeïna pot tornar-se perillós per a individus específics.

Si comences a experimentar amb diferents suplements, begudes energètiques potents i/o medicaments que contenen grans quantitats de cafeïna, pots experimentar alguns efectes secundaris negatius que poden ser letals segons la dosi que hagis consumit.

Si has desenvolupat un alt nivell de tolerància a la cafeïna, és possible que no estiguis tan en sintonia amb els efectes secundaris que produeix la cafeïna, com a deshidratació, ansietat i/o ritmes cardíacs anormals.