Alguns estudis sobre la possible relació entre la pressió arterial i el cafè ofereixen resultats que es contradiuen. En tot cas, el que sí que sembla cert és que la freqüència amb què prenem cafè podria influir sobre un augment de la tensió.

La cafeïna és un element vasoconstrictor, la qual cosa significa que disminueix la mida dels vasos sanguinis i pot elevar la pressió arterial. La cafeïna provoca determinats efectes en interactuar amb diferents receptors al cervell. Els científics creuen que, en canvi, altres compostos del cafè, com els antioxidants, tenen un efecte protector sobre els vasos sanguinis.

Un dels estudis més referits quant al consum de cafè, que va ser dut a terme el 2017, va extreure com a conclusió que l'increment del consum de cafè està associat a una petita disminució de la hipertensió. Els autors de l'esmentat treball van trobar una reducció del risc del 9% en beure 7 tasses de cafè al dia, amb una disminució del risc de l'1% per cada tassa addicional consumida diàriament.

Aquest mateix va treballar va apuntar als fenols com a compostos beneficiosos del cafè perquè poden tenir un efecte protector. Així mateix es va observar que les diferències genètiques entre les persones poden afectar la forma en què metabolitzen la cafeïna.

Una altra revisió del mateix any va concloure que les persones amb pressió arterial alta han d'anar amb compte amb la ingesta del cafè, però que no estan obligats a evitar-ho. Segons aquest treball, encara que estudis anteriors relacionaven clarament la hipertensió amb el consum del cafè, alguns de més recents afirmaven que tres o quatre cafès al dia no suposaven cap problema.

Grans de caféCafè descafeïnat

Com que el cafè està compost per molts elements a més de la cafeïna, alguns d'aquests compostos podrien haver de veure amb els possibles efectes sobre la tensió arterial. Tanmateix, si una persona sent que amb el cafè la seva tensió augmenta, es recomana que provi canviant a cafè descafeïnat per veure si la seva pressió arterial millora.

Quan deixar el cafè

Algunes persones bevedores de cafè senten que prendre cafè els provoca símptomes com a insomni, tremolors o ansietat. També n'hi ha que pateixen acidesa estomacal i reflux. L'aparició de qualsevol d'aquests símptomes hauria de ser suficient perquè s'eviti el consum de cafè.

Això sí, com està científicament demostrat que els consumidors habituals de cafè poden patir símptomes d'abstinència, com a mals de cap o sota estat d'ànim, si es reduirà el seu consum, es recomana que es faci gradualment.

Així mateix, convé assenyalar que les persones amb fibril·lació auricular o altres patiments que tinguin com a conseqüència batecs cardíacs irregulars, han de prescindir del cafè.