El llorer (Laurus nobilis) és un bonic arbre, de fullatge verd i brillant. Neix espontàniament a les regions mediterrànies i enriqueix amb la seva harmonia parcs i jardins. Les fulles de llorer es conserven durant tot l'any i són dures i coriàcies, de color verd fosc al feix i una mica més pàl·lid al revers. Les flors neixen en els extrems de les branques, reunides en grups de cinc.

Existeixen dos tipus de llorers: els que donen fruits (anomenats «baguers» en català) i els que no en donen, que són els mascles. Es cria en zones ombrívoles i humides del litoral, on gaudeixen d'un clima no massa extrem, ni per la sequedat de l'estiu ni per les baixes temperatures de l'hivern.

Està recomanat per a les afeccions respiratòries

Aplicacions

De les baies de llorer s'extreu una essència composta fonamentalment de cineol, linalol i geraniol. També apareixen matèries grasses. Quant a les fulles, es componen majoritàriament de cineol, amb quantitats variables d'eugenol, pinè i determinats àcids orgànics com l'acètic, l'isobutíric i el valeriànic.

Llorer
Llorer

Beneficis del llorer

Si ja t'estàs preguntant quins beneficis aporta el llorer, se l'ha considerat des de sempre, com:

  • Tònic estomacal
  • Carminatiu
  • Balsàmic
  • Antisèptic

Per això, està recomanat per a les afeccions respiratòries, com: grip, faringitis o bronquitis.

A més, pot ajudar a millorar la salut de les persones de moltes maneres.

  • Reduint l'ansietat per ser un relaxant natural i tenir efectes calmants.
  • Combatent la diabetis per disminuir la glucosa i els triglicèrids en pacients amb diabetis de tipus II.
  • Eliminant les toxines del cos a través de l'orina per ser un diürètic natural.
  • Millorant la digestió després de posseir cineol i eogenol, substàncies que prevenen l'acidesa estomacal i la formació de gasos.
  • Regenerant la pell i combatent afeccions dèrmiques causades per fongs. Així com, cremades, contusions, acne i úlceres.

Quant a la seva utilitat, en general, es fa servir en cuina, ja que les fulles de llorer confereixen a les menges un agradable perfum.

De fet, a la cuina espanyola hi ha el costum de fer coure les fulles de llorer en alguns guisats de carn i peix, per tal de fer-los més aromàtics. Es recomana especialment, aquesta pràctica en l'alimentació de persones inapetents (mancada de gana), i sempre que es vulgui excitar l'estómac atònic.

Al contrari, en aquelles persones que pateixin d'hipersecreció estomacal, no està recomanada ni aquesta planta ni cap altra. Més aviat s'hauran d'acostumar a menjars insípids, poc condimentats, a fi de no sobreestimular l'estómac.

En conclusió, un condiment ideal de la nostra cuina del que a més ara ja coneixes els beneficis.