Nutrició. Ni dietes ni productes miraculosos. A l'hora de perdre pes i cuidar la salut, no hi ha res com recórrer a informació de qualitat.

Quan parlem sobre nutrició ens arriben al capdavant multitud de frases associades, terminologia difícil d'entendre, fonts més o menys fiables... I al final, no sabem a qui creure o de què informació fiar-nos.

Per això, volem explicar-te en aquest article aquests termes que molts professionals utilitzen a l'hora de referir-se a temes relacionats amb la nutrició actual. Però amb l'objectiu que els entenguis i els puguis portar a la pràctica. Només així podràs aconseguir que les teves rutines d'exercicis siguin eficaces per cremar greix.

Repassem conceptes de vegades confusos

Nutrició, és el mateix menjar que nodrir-nos?

Es defineix nutrició com l'aprofitament de les substàncies procedents de l'exterior. I a partir d'elles, la renovació i conservació de les estructures de l'organisme. A més d'obtenir l'energia necessària per desenvolupar l'activitat vital, mantenint l'equilibri hemostàtic.

Nutrición
Nutrició

Un terme aparentment senzill però que, de vegades, resulta tremendament complicat de posar en pràctica. Menjar i nodrir-se no té per què ser el mateix. Encara menys en una societat on l'accés a productes i no a menjar real (pots veure la diferència aquí), altera la normalitat del nostre funcionament evolutiu.

És a dir, altera les sensacions de gana i sacietat a través d'aliments processats. Que al seu torn són elaborats amb la intenció de mantenir el consumidor 'lligat' a ells. Ocorre amb freqüència en els esmorzars.

Dietètica i dietoteràpia

La Dietètica és la disciplina que estudia els règims alimentaris en la salut o en la malaltia. La dietoteràpia, a més, uneix els coneixements sobre fisiologia de la nutrició i la fisiopatologia del trastorn en qüestió.

Què és un nutricionista?

És un professional de la salut, amb titulació reglada, universitària i homologada, reconegut com un expert en alimentació, nutrició i dietètica. Amb capacitat per intervenir en l'alimentació d'una persona o grup.

Tanmateix, el nutricionisme, és un corrent que fa descansar als nutrients aïllats les virtuts que tenen els aliments en el seu conjunt. Per exemple: pren molt calci que és bo per als ossos, incorpora prou omega-3 en la teva dieta perquè és bo per a la teva salut cardiovascular...

Consells portats a l'extrem i descontextualitzats que donen propietats gairebé miraculoses a certs nutrients.

La conseqüència del nutricionisme

La indústria alimentària ha aprofitat aquest terme per generar un enorme catàleg d'aliments. O més ben dit, productes funcionals. És a dir, etiquetar a un aliment com a millor o pitjor en funció als 'extres' que li han afegit de forma sintètica. Per exemple, llet enfortida amb calci o galetes riques en fibra.

Això ha generat una tremenda confusió en la població que s'entossudeix a continuar comprant productes pensant que aquesta prenent la millor decisió.

I al contrari. Si l'actualitat ens bombardeja amb els terribles efectes del greix de palma, curiosament, en la mateixa proporció, es llancen nous productes al mercat lliures d'aquest component. Continuem comprant el mateix producte, amb un pobre valor nutricional, i altres additius però amb la tranquil·litat que mantenim allunyats aquest enemic.