Són moltes les raons que poden fer que dur a terme una rutina als dinars familiars no siguin sempre senzilles. Afortunadament, existeixen maneres d'enfocar amb més cura el fet que pares i fills s'alimentin de forma adequada i que un moment tan especial com és que la família es reuneixi al voltant d'una taula no generi conflictes. Per això, els consells que detallem a continuació són de l'interès de la majoria de llars que busquin millorar menjar saludablement i en harmonia.

Consells per dinar en família i gaudir

  • Rebutja la perfecció

Malgrat el que les xarxes socials puguin fer-te creure, no existeix una manera perfecta de menjar de manera més saludable. Això significa que els dinars no han de ser costosos, complicats, lents o perfectes. En canvi, és important ser realista i fer-ho el millor que es pugui per ajudar la família quan es tracta de menjar.

  • Evita assenyalar aliments com prohibits

Tots els aliments poden encaixar amb moderació en un estil de vida saludable. Les fruites i verdures sempre són una gran opció com a complement, però de vegades es pot menjar un tros o dos de pastís si se celebra una mica a casa, de manera esporàdica.

Cena familiar
Sopar familiar / Unsplash
  • Fes que l'alimentació saludable se centri en el benestar, no en el pes

Les dietes no només són inapropiades per als nens, sinó que parlar sobre el pes corporal davant els nens pot generar pensaments i comportaments desordenats entorn de l'alimentació. En lloc de parlar sobre el contingut de calories o greixos dels aliments, és millor posar l'accent en els seus beneficis, com el seu sabor o els nutrients que proporciona.

  • Fes una planificació simple de dinars

La planificació de dinars és una excel·lent estratègia per estalviar temps, ja que només has d'anar de compres una o dues vegades durant la setmana. Tanmateix, decidir quines receptes fer pot ser complicat.

Convé evitar fer dinars nous o complicats entre setmana i tenir dos o tres dinars de suport al congelador o al frigorífic, per poder gaudir més dels moments en família. Una manera d'agilitzar el procés és basar els dinars en el que tens en el moment al rebost. A més d'estalviar-te temps i diners, utilitzar el que tens a mà redueix el desaprofitament d'aliments.

  • Distribueix la feina

Divideix les responsabilitats de la preparació del dinar entre els membres de la família. A més, considereu invertir en una fregidora o una olla de cocció lenta per reduir la quantitat de temps que passes cuinant.

  • Menjar junts

Menjar junts en família, sense distraccions, té nombrosos beneficis, que inclouen fomentar hàbits alimentaris més saludables, promoure la vinculació entre els membres de la família i ajudar el desenvolupament social i emocional.

A més, els nens de famílies que mengen junts tendeixen a menjar menys menjar ràpid i més fruites i verdures. Però també hi ha beneficis per als adults. Així, els pares que participen en sopars familiars tenen nivells més alts d'autoestima i taxes més baixes de depressió i estrès. Encara que pot no ser realista sopar junts cada nit, tractar de fer dels sopars familiars una prioritat amb la freqüència més gran possible és una cosa molt positiva.