El cogombre és el millor exemple d'una verdura refrescant i, sobretot a l'estiu, és l'aliat perfecte per contribuir a la hidratació, mentre aprofitem altres de les seves propietats, sobretot, la seva baixa aportació de calories i el seu valor com a font de fibra. Per a molts, és el protagonista de les amanides, però el seu paper no es queda allà. Es tracta d'un producte molt versàtil que podem incloure en diferents receptes. Voleu saber-ne quins?

Diferents varietats de cogombre

A Espanya estem acostumats al cogombre "patri", un fruit més curt, d'un verd intens i amb una espècie de petites punxes al llarg de la seva pell. Tanmateix, al llarg del món existeixen moltes més varietats que, encara que procedeixen de la mateixa família, els diferents encreuaments han provocat diferències en el seu aspecte.

El cogombre holandès és molt més allargat i amb la pell molt fina

Per exemple, el conegut com a cogombre holandès és molt més allargat i amb la pell molt fina i sense protuberàncies. La varietat japonesa està decorada amb solcs longitudinals. I existeix un cogombre denominat "llimona", de forma arrodonida i amb la pell de color groc. Fins i tot trobem una fruita exòtica, denominada kiwano, conegut també com a cogombre cornut, que procedeix de la mateixa varietat de planta.

Beneficis del cogombre

Com dèiem al principi, el cogombre és una hortalissa amb una aportació calòrica molt baixa a causa del seu alt contingut en aigua (el 95%). Així, una ració de 100 g, amb prou feines aporta 13 calories, per la qual cosa és un aliat perfecte per a la pèrdua de pes. Precisament, el seu alt contingut en aigua ens ajuda a eliminar toxines de l'organisme. Al seu torn, és molt ric en fibra (sobretot si es consumeix amb la pell, que és molt recomanable) i aporta vitamines dels grups A, B, C i E, a més de potassi, ferro, calc, fòsfor i magnesi.

Alguns estudis li atorguen també la presència de compostos fenòlics que podrien tenir un efecte antioxidant que ajudaria a retardar l'envelliment de les nostres cèl·lules.

Cogombre
Cogombre

Com triar el cogombre i com conservar-lo

Per triar els millors cogombres, aquests han d'estar ferms, amb la pell ben verda i tersa. Descartarem aquells exemplars que comencin a estar tous i a groguejar.

Per regla general, com més petit és el cogombre més saborós sol estar, ja que, als exemplars més grans, podem trobar-nos unes llavors massa desenvolupades i, per tant, més dures del desitjable.

Al frigorífic, es pot conservar entre una i dues setmanes al calaix de les verdures. Si l'obrim i no l'acabem de consumir, o si volem conservar-lo ja tallat, el protegirem amb film alimentari. I cal evitar guardar-lo a prop d'altres fruites (sobretot, pomes), ja que l'etilè que desprenen poden contribuir a incrementar el nivell d'amargor.