La respiració és un factor clau per a l'esportista, d'ella dependrà en gran part obtenir un rendiment òptim. Si saps com respirar durant l'entrenament milloraràs d'una forma molt notable els resultats, disminuint el teu cansament i afavorint una correcta recuperació.

La importància de la respiració en l'entrenament

Quan parlem de respiració (inhalació i exhalació) ens referim a un intercanvi de gasos que té lloc als nostres pulmons i en tots els teixits de l'organisme, s'allibera oxigen i es recull diòxid de carboni. Aquesta és la respiració pulmonar i com veurem afecta d'una manera molt directa a l'entrenament.

Però hi ha una altra respiració que ens importa molt, es tracta de la respiració cel·lular. Aquest procés té lloc a l'interior de les cèl·lules i gràcies a ell podem obtenir energia a través de la combustió de glucosa. Això interfereix directament amb el nostre rendiment.

La respiració és un factor clau per a l'esportista

La respiració durant l'exercici aeròbic o de resistència

Una correcta respiració adaptada a l'exercici que realitzem ens permetrà disminuir el cansament i augmentar el rendiment.

Si practiquem un esport aeròbic com el running, natació o boxa, la nostra respiració ha de ser profunda i rítmica. Per aconseguir una respiració rítmica s'ha de sincronitzar la inspiració amb el moment de donar la gambada, o la braçada, segons l'esport que es practiqui. Això no sempre resulta fàcil, però es pot adquirir aquest hàbit a mesura que es practiqui.

Una respiració profunda i rítmica requereix no incrementar la freqüència respiratòria, és a dir, fins que entrenis adequadament la teva respiració és més important disminuir la intensitat de l'exercici que augmentar la freqüència amb què respirem. És important que entrenis la teva respiració per no forçar cap dels músculs que estan implicats en la inhalació i exhalació, ja que, per exemple, forçar els músculs respiratoris ens pot portar a patir un esquinç als músculs intercostals.

Respiración Esport
Respiració Esport

La respiració durant l'exercici amb pesos

Si realitzes exercici per augmentar la teva massa muscular, és obvi que el teu cos té requeriments diferents i la teva respiració ha d'adaptar-se a aquestes diferències. Durant el moment d'esforç, quan es produeix l'aixecament del pes, és quan s'ha de produir la inhalació, l'entrada de l'aire als pulmons.

En el moment de descans, quan ja no aixequem el pes, és el moment en què s'ha de produir l'exhalació o sortida de l'aire.

Altres aspectes importants de la respiració

No només necessites estar atent a la teva respiració mentre estàs entrenant, també és important que observis com respires en repòs.

Una bona respiració en repòs és aquella que fa que la caixa toràcica s'expandeixi i que el ventre s'elevi. Així que una bona manera de treballar la respiració en repòs és col·locant les mans sobre el ventre. Això t'ajudarà a relaxar els músculs implicats en la respiració i que tinguis una millor recuperació.

De la mateixa manera és molt important que inhalis pel nas i exhalis per la boca. El nas conté unes membranes capaces de filtrar l'aire i impedir l'entrada de virus i bacteris, però la boca no.