Tots tenim dos tipus naturals de colesterol als nostres cossos: el HDL, o colesterol bo, i el LDL, que és el dolent. En general, tenir un HDL alt és saludable, mentre que tenir un LDL elevat està relacionat amb un risc més gran de malaltia cardíaca.

Això es deu que el LDL tendeix a obstruir i endurir les artèries, mentre que el HDL transporta el LDL des de les artèries fins al fetge per eliminar-lo. A més, el HDL també sembla protegir contra el dany als vasos sanguinis.

Es coneix amb certesa que hi ha aliments que poden ajudar a controlar o millorar el perfil general de colesterol i reduir el risc de malaltia cardíaca. Per això, a continuació veurem cinc opcions molt vàlides d'aliments que ens ajuden a reduir el colesterol indesitjat.

Llegums

Són diversos els estudis que han relacionat els llegums amb la reducció del colesterol. Un treball publicat en el Canadian Medical Association Journal va trobar que 3/4 de tassa de llegums al dia reduïa el colesterol dolent (LDL) en un 5%.

Alvocat

En un estudi de la Universitat Estatal de Pennsilvània, els investigadors van posar adults amb sobrepès en una dieta baixa o moderada en greixos, amb o sense alvocat. Mentre que la dieta baixa en greixos va reduir el LDL en 7 mg/dl, les dietes moderades en greixos van produir fins i tot millors resultats: els que no van menjar alvocat van tenir una reducció de 8 mg/dl en LDL, i el grup d'alvocat va tenir una reducció de 14 mg/dl.

Alvocat
Alvocat / Pixabay

Civada

La civada és un conegut superaliment per reduir el colesterol. En un estudi tailandès, les persones amb colesterol alt van rebre civada o farinetes d'arròs durant quatre setmanes. Les persones que van prendre la civada van experimentar una reducció del 5 % en el colesterol total i una reducció del 10 % en el seu LDL.

Ametlles

Un estudi publicat en el Journal of Nutrition va trobar que entre els pacients amb malalties cardíaques, consumir només 10 grams d'ametlles abans de l'esmorzar (això és al voltant de 8 ametlles), va augmentar significativament els nivells de colesterol bo (HDL). En la setmana 6, els valors de colesterol bo dels subjectes eren un 13% més alts, i en la setmana 12 eren un 15% més alts, en comparació amb els nivells inicials.

Te verd

Una estratègia per frenar el risc de malaltia cardíaca és reduir el LDL sense reduir també el HDL. I pel que es coneix, el te verd és capaç de dur a terme aquesta espècie de màgia. Una metaanàlisi d'investigació publicada en l'American Journal of Clinical Nutrition va descobrir que el consum de te verd va reduir significativament els nivells de colesterol total (en més de 7 mg/dl) i també els valors de LDL (en més de 2 mg/dl) sense cap efecte sobre el HDL.