L'espelta, un antic gra que ha experimentat un ressorgiment en popularitat en els últims anys, ha guanyat l'atenció de molts entusiastes de la salut a causa dels seus presumptes beneficis sobre el blat convencional. Aquesta variant de blat, coneguda científicament com a Triticum spelta, ha estat conreada durant mil·lennis i es considera una forma més primitiva de blat. En aquest article, explorarem els beneficis de substituir el blat per l'espelta en la nostra dieta.

espelta
Malgrat contenir gluten, l'espelta es digereix millor que el blat convencional/ Foto: Unsplash

 

L'espelta té un índex glucèmic més baix que el blat comú, la qual cosa significa que allibera sucre a la sang de manera més gradual i sostinguda

 

Més nutrients

L'espelta és coneguda pel seu perfil nutricional més ric en comparació amb el blat comú. Conté una quantitat de proteïnes més gran, fibra, vitamines i minerals, inclosos, el magnesi, el ferro i el zinc. Això la converteix en una excel·lent opció per a aquells que busquen augmentar la seva ingesta de nutrients essencials i millorar la seva salut general.

 

Menys gluten

Encara que l'espelta conté gluten, moltes persones troben que és més fàcil de digerir que el blat convencional. Algunes persones amb sensibilitat al gluten poden tolerar l'espelta en petites quantitats, encara que és important tenir en compte que no és adequada per a aquells amb malaltia celíaca, ja que encara conté gluten i pot desencadenar una reacció adversa.

 

Millor digestió

L'espelta és rica en fibra dietètica, la qual cosa pot promoure una millor salut digestiva. La fibra ajuda a promoure la regularitat intestinal, prevé el restrenyiment i alimenta els bacteris beneficiosos a l'intestí. Això pot conduir a una digestió més eficient i una absorció de nutrients més gran dels aliments.

 

Regulació del sucre en sang

L'espelta té un índex glucèmic més baix que el blat comú, la qual cosa significa que allibera sucre a la sang de manera més gradual i sostinguda. Això pot ajudar a estabilitzar els nivells de sucre en sang i prevenir pics i caigudes sobtades, la qual cosa és beneficiós per a la salut metabòlica i la prevenció de malalties com la diabetis tipus 2.

 

Més sacietat

A causa del seu contingut més gran de fibra i proteïnes, l'espelta pot ajudar a promoure una sensació més important de sacietat i control de la gana. Això pot ser especialment beneficiós per a aquells que busquen controlar el seu pes o reduir el risc de desenvolupar malalties relacionades amb l'obesitat.

 

Varietat en la dieta

Substituir el blat per l'espelta pot agregar varietat a la nostra dieta i obrir-nos a noves formes de cuinar i gaudir d'aliments enfornats i productes de fleca. L'espelta es pot utilitzar en una varietat de receptes, incloses les galetes, pans, pastes i cereals, la qual cosa ens permet experimentar amb nous sabors i textures.

 

En conclusió, substituir el blat per l'espelta pot oferir una sèrie de beneficis per a la salut, inclòs un perfil nutricional més ric, una millor digestió, una regulació del sucre en sang i una sacietat més gran. Tanmateix, és important tenir en compte que l'espelta encara conté gluten i pot no ser adequada per a totes les persones. Com sempre, és recomanable consultar amb un professional de la salut abans de realitzar canvis significatius en la dieta.