La calèndula, coneguda científicament com a Calendula officinalis, és una flor meravellosa que no només embelleix els jardins amb els seus tons vibrants de groc i taronja sinó que també té una sèrie de propietats beneficioses per a la salut. Utilitzada des de fa segles en la medicina tradicional, la calèndula és més que una simple planta ornamental; és una font d'alleujament natural per a diversos mals i afeccions. Aquest article explora els múltiples beneficis de la calèndula, avalats per la ciència i l'experiència tradicional.

caléndula
La millor manera de consumir la calèndula és en infusió/ Foto: Unsplash

 

Entre d'altres, la calèndula pot ajudar a alleujar el mal d'estómac, reduir la inflamació al tracte gastrointestinal i tractar úlceres

 

Propietats antiinflamatòries

Un dels beneficis més coneguts de la calèndula és la seva capacitat per reduir la inflamació. Els compostos bioactius presents en la calèndula, com els flavonoides, tenen efectes antiinflamatoris que poden ajudar a alleujar problemes de la pell com a èczema, psoriasi i dermatitis. L'aplicació tòpica de cremes i ungüents a base de calèndula pot oferir un alleujament significatiu per a la pell irritada o inflamada.

 

Cicatrització de ferides

La calèndula també és reconeguda per les seves propietats cicatritzants. Estimula la producció de col·lagen al lloc de la ferida, la qual cosa és essencial per a la reparació i regeneració de la pell. Això no només ajuda que les ferides cicatritzin més ràpidament, sinó que també pot reduir l'aparició de cicatrius. Les cremades, talls i altres lesions menors de la pell poden beneficiar-se del tractament amb calèndula.

 

Antisèptic i antimacrobià

Aquesta planta té propietats antisèptiques i antimacrobianes que ajuden a prevenir la infecció a ferides obertes. En aplicar extracte de calèndula sobre talls i rascades, es pot crear una barrera protectora contra els patògens, promovent un ambient segur per a la curació natural.

 

Beneficis per a la salut bucal

La calèndula no només és beneficiosa per a la pell, sinó que també promou la salut bucal. Gràcies a les seves propietats antimacrobianes, es pot utilitzar en esbandides bucals per combatre bacteris, reduir la inflamació de les genives i tractar les nafres bucals. Alguns estudis suggereixen que l'ús regular de productes que contenen calèndula pot millorar la salut bucal general.

 

Suport a la salut digestiva

La calèndula també ha demostrat ser útil en el tractament de problemes digestius. Pot ajudar a alleujar el mal d'estómac, reduir la inflamació al tracte gastrointestinal i tractar úlceres. El seu efecte calmant la fa ideal per a persones amb problemes digestius crònics, com la malaltia inflamatòria intestinal.

 

Propietats antioxidants

La calèndula conté nombrosos antioxidants, que són essencials per protegir el cos dels danys causats pels radicals lliures. Aquests antioxidants poden contribuir a una millor salut general i prevenir diverses malalties relacionades amb l'estrès oxidatiu, incloses l'envelliment prematur.

 

Consideracions i ús

Encara que la calèndula és generalment segura per a la majoria de les persones, sempre és recomanable realitzar una prova de pedaç abans d'utilitzar-la per primera vegada per descartar al·lèrgies. Es pot trobar en diverses formes, com cremes, ungüents, tes i tintures, la qual cosa fa que la seva incorporació en la rutina diària de cura personal i salut sigui senzilla i versàtil.

 

En conclusió, la calèndula és una planta amb múltiples beneficis per a la salut, des de la pell fins a la digestió. El seu ús continuat en la medicina tradicional i els estudis científics moderns només reforcen el seu valor com un remei natural efectiu i segur. Ja sigui utilitzada externament a la pell o internament com a te, la calèndula és una addició valuosa a qualsevol règim de salut i benestar.