La gana emocional en la societat occidental és cada vegada més freqüent, ja que activa la sensació de plaer i neutralitza totes les emocions negatives com la tristesa, l'avorriment, la ràbia, etc.

L'arribada del bon temps inevitablement equival per a moltes persones a intentar baixar de pes posant-se a dieta. Moltes d'aquestes dietes acaben en fracàs, no només perquè els plans alimentaris prometin miracles o perquè no estiguin ben organitzats, sinó perquè interactuen certs aspectes psicològics que boicotegen el procés de pèrdua de pes.

Què és la gana emocional?

El menjar no únicament serveix per nodrir-nos. També activa directament la sensació de plaer, per la qual cosa s'està convertint cada vegada més en una espècie de droga per a la societat occidental. No només ens genera satisfacció, sinó que a més és legal i no produeix estats de consciència alterats, per la qual cosa podem seguir normalment amb les responsabilitats del nostre dia a dia sense patir estigma social.

El menjar no únicament serveix per nodrir-nos

Diferències entre gana física i gana emocional

La primera manera de curtcircuitar el problema és entendre quan ens envaeix la gana física i quan l'emocional, i aprendre a diferenciar-les. Això ens permetrà elegir quin tipus d'"aliment" necessitem: menjar o reajustament psicològic?

Gana|Fam Emocional
Gana Emocional

Vegem les diferències:

  • Origen: la gana física es produeix per una necessitat energètica del nostre organisme, mentre que la gana emocional s'activa per la nostra manera de sentir dificultats o problemes.
  • Aparició: la gana física apareix de forma progressiva, mentre que l'emocional apareix de sobte, com a conseqüència d'algun detonador.
  • Tipus d'aliments: amb gana física ens pot venir de gust qualsevol tipus d'aliment, mentre que amb gana emocional tendim a buscar els aliments menys saludables.
  • Tempo: la gana física ens permet degustar els aliments pausadament, mentre que la gana emocional ens aboca a la imminència, és més impulsiva.
  • Atenció: la gana física ens permet atendre i ser conscients del que mengem, mentre la gana emocional és automàtica i ens dispersa l'atenció als problemes.
  • Finalitat: la gana física acaba amb la sacietat, mentre que l'emocional va més enllà de la gana i dona lloc a excessos.
  • Postingesta: sadollar la gana física genera sensacions de benestar (perquè s'ha cobert una necessitat fisiològica), mentre que la gana emocional activa sentiments de culpabilitat.

Com podem tractar-la?

Entén què hi ha darrere de la teva gana emocional. A què has realment de fer atenció o reenfocar diferent en la teva vida?

  • Crea nous hàbits: la voluntat s'educa, s'entrena. Per a això és necessari tenir objectius molt concrets i mantenir la repetició; és així com s'instauren els nous hàbits, som animals de costums. Com fer-ho?
    • Fes una planificació alimentària: dissenya per endavant què vas a menjar i quan.
    • Identifica i registra les teves emocions negatives al llarg del dia. Anota situacions, pensaments i sentiments que et generen malestar com es relacionen amb menjars? Registra també què vas menjar, quant, on, quan, amb qui...
  • Practica l'alimentació conscient a partir d'exercicis d'atenció plena.
  • Modifica pensaments o conductes poc saludables.
  • Pensa a curt, mitjà i llarg termini. Quan utilitzem el menjar per calmar-nos o obtenir plaure, només obtenim aquest efecte uns segons o minuts, mentre masteguem i empassem. Una vegada l'aliment deixa d'estar en boca s'activa la culpa.