Els antinutrients són unes substàncies que es troben a certs aliments i que en ser ingerits poden bloquejar l'absorció d'altres nutrients que necessitem reduint la seva biodisponibilitat com ocorre en alguns minerals (ferro, calci, etc) o reduir la digestibilitat de les proteïnes.

Es troben principalment en aliments d'origen vegetal com els cereals integrals, llegums o verdures de full verd i també en alguns aliments d'origen animal. Més endavant explicarem amb detall sobre els que hi ha en més quantitat.

Els antinutrients que es troben en les plantes, serveixen perquè aquestes es protegeixin d'infeccions bacterianes o d'insectes.

Però un no s'ha de preocupar per aquestes substàncies ja que es poden reduir, eliminar o desactivar a partir de diferents tècniques de cocció i de processament que us explicarem a continuació.

Els antinutrients són unes substàncies que es troben a certs aliments i que en ser ingerits poden bloquejar l'absorció d'altres nutrients

Són perillosos els antinutrients?

Els antinutrients no són perillosos per a la salut. Segons la Universitat d'Harvard, malgrat que bloquegin l'absorció de certs nutrients de la nostra dieta, els beneficis per a la salut de menjar aquests aliments superen qualsevol possible efecte nutricional negatiu.

És més, alguns antinutrients com els fitats, redueixen el colesterol, retarden la digestió i eviten augments bruscos de sucre a la sang. A més, el consum de cereals integrals pot reduir el risc d'obesitat, malalties cardiovasculars, diabetis i altres tipus de desordres crònics alimentaris. Altres antinutrients actuen com a antioxidants i anticancerígens, per la qual cosa no recomanem evitar els aliments que els contenen.

Nutrients
Nutrients

Veiem, per tant, que els aliments d'origen vegetal no només contenen micro i macronutrients, sinó també compostos bioactius a què se'ls atribueix la prevenció de malalties cròniques.

Els únics grups poblacions que s'haurien de fixar més concretament en aquests antinutrients són persones amb risc de patir deficiències com aquells que tinguin osteoporosi i anèmia per incloure prou calci i ferro en la dieta, respectivament. Per exemple, aquelles persones amb anèmia és millor que separin el cafè o te de la ingesta d'aliments rics en ferro o en aquelles persones que tinguin osteoporosis separar la ingesta de cereals integrals o amb alt contingut en fibra de la suplementació amb calci o de prendre aliments rics en calci. Tot això se'l planificaria el seu doctor o nutricionista en cas de trobar-se en aquesta situació.

És interessant conèixer que, en persones vegetarianes i veganes sanes, la ingesta de les quals d'aquests antinutrients serà més gran, no es mostren deficiències de ferro o zinc, per la qual cosa podria considerar-se que fins i tot l'organisme tendeix a adaptar aquesta situació i augmentar l'absorció d'aquests minerals a l'intestí.