El cos té una reacció inflamatòria davant de l'arribada d'un patogen invasor o quan es produeix una ferida, com a reacció de defensa. És natural i beneficiosa per a l'organisme. El problema és quan aquesta invasió es torna crònica a causa d'uns hàbits de vida inadequats, perquè llavors és quan augmenta la probabilitat de patir des de càncer i malalties cardiovasculars fins a artritis i depressió.

Els experts tenen clar quina és l'alimentació antiinflamatòria: fruites, verdures, cereals integrals, fruita seca, llavors i peix gras. Amb ells es pot elaborar una dieta equilibrada i que produeixi beneficis tangibles en el nostre organisme.

Però existeixen un altre tipus d'aliments que provoquen l'efecte contrari, una reacció inflamatòria. Segons un estudi dut a terme per l'Escola de Salut Pública d'Harvard i publicat pel Journal of the American College of Cardiology, aquestes quatre categories d'aliments han estat catalogades com els elements més inflamatoris que poden augmentar el risc de malaltia cardíaca i accident cerebrovascular: carn vermella, carn processada (com a cansalada o carn freda), cereals refinats (dolços o pa blanc) i begudes ensucrades.

Refresc de cua|cola

Però, com exactament afecten els aliments inflamatoris la circulació dins del cor i el cervell? Els biomarcadors inflamatoris específics s'han relacionat amb l'aterosclerosi o l'acumulació de placa a les artèries que pot estrènyer-les i impedir el flux regular. Els nivells baixos a llarg termini d'inflamació crònica dins del cos poden promoure aquesta acumulació. Amb el temps, la inflamació també pot fer que aquestes plaques es desprenguin i provoquin coàguls de sang que provoquin un atac cardíac o un vessament cerebral.

Per dur a terme l'estudi, els experts van realitzar un seguiment a més de 210.000 persones a partir de 1986 i van incloure seguiments cada quatre anys durant un total de 32 anys.

Segons els autors de l'estudi, "utilitzant un índex dietètic basat en aliments desenvolupat empíricament per avaluar els nivells d'inflamació associats amb la ingesta dietètica, trobem que els patrons dietètics amb un potencial inflamatori més gran es van associar amb un major taxa de malaltia cardiovascular. El nostre estudi és un dels primers en vincular un índex inflamatori dietètic basat en aliments amb el risc a llarg termini de malaltia cardiovascular".

En controlar l'índex de massa corporal, els antecedents familiars de malalties cardíaques, el nivell d'activitat i l'ús de multivitamines, els investigadors van descobrir que una dieta de menjars proinflamatoris es va associar amb un risc 46 % major de malaltia cardíaca i un risc 28 % major d'accident cerebrovascular, en comparació amb als que portaven una dieta més antiinflamatòria. Si bé aquestes quatre categories d'aliments i begudes van ser els principals culpables, els científics també recomanen limitar els aliments fregits i les vísceres.