La melatonina és una hormona clau en la regulació del son, produïda naturalment per la glàndula pineal al cervell. A més de ser sintetitzada pel cos, també podem obtenir melatonina de certs aliments. Incorporar aliments rics en melatonina en la nostra dieta pot ser una estratègia deliciosa i natural per millorar la qualitat del son. Vegem alguns d'aquests aliments beneficiosos.

 

Incorporar aliments rics en melatonina en la nostra dieta pot ser una estratègia deliciosa i natural per millorar la qualitat del son

 

1. Cireres: Les cireres, especialment les varietats àcides com les cireres Montmorency, són una excel·lent font de melatonina. Aquestes fruites vermelles i sucoses no només són delicioses, sinó que també poden ajudar a regular el rellotge biològic i millorar la qualitat del son. S'ha demostrat que beure suc de cirera àcida augmenta els nivells de melatonina al cos.

 

2. Plàtans: Els plàtans són una font rica en melatonina i altres nutrients beneficiosos per al son, com el magnesi i la vitamina B6. Aquests nutrients treballen en conjunt per donar suport a la producció i l'eficàcia de la melatonina, contribuint així a un son més reparador.

 

3. Pinya: La pinya és una altra fruita que conté melatonina, i la seva dolçor natural la converteix en una opció agradable com a postres o mossada abans de dormir. A més, la pinya també conté antioxidants i enzims digestius que poden tenir beneficis per a la salut general.

piña
 

 

4. Tomàquets: Els tomàquets són una font sorprenent de melatonina. Ja sigui fresc en amanides o com a part de salses i guisats, incorporar tomàquets a la teva dieta pot contribuir a la regulació del son. A més, els tomàquets són rics en licopè, un antioxidant amb diversos beneficis per a la salut.

 

5. Civada: La civada és un aliment reconfortant i nutritiu que també pot ajudar a millorar el son. Conté melatonina de forma natural i és una font de carbohidrats complexos que pot promoure l'alliberament d'insulina, facilitant l'entrada del triptòfan (un precursor de la melatonina) al cervell.

 

6. Nous: Les nous són una excel·lent font de melatonina i també proporcionen àcids grassos omega-3 saludables per al cor. Un petit grapat de nous abans d'ajeure's no només pot contribuir a la melatonina sinó també a proporcionar una dosi de nutrients beneficiosos per a la salut cerebral.

 

7. Llavors de Carbassa: Les llavors de carbassa són riques en magnesi, zinc i triptòfan, tots ells components que promouen la producció i l'eficàcia de la melatonina. Agregar aquestes llavors a amanides o menjar-les com a aperitiu pot ser una manera saborosa de millorar la qualitat del son.

 

8. Cacau: El cacau pur o la xocolata negra d'alta qualitat contenen petites quantitats de melatonina. A més, el cacau és una font de flavonoides i altres compostos beneficiosos que poden tenir efectes positius en la salut cardiovascular i cerebral.

 

Consells per Maximitzar els Beneficis:

  • Varietat en la Dieta: Consumir una varietat d'aliments rics en melatonina pot assegurar una ingesta equilibrada d'altres nutrients importants per a la salut.
  • Evitar Estimulants: Reduir el consum d'estimulants com la cafeïna i la nicotina, especialment abans de ficar-se al llit, pot ajudar a millorar l'eficàcia de la melatonina al cos.
  • Horaris Regulars: Mantenir horaris regulars per als apats i el son pot ajudar a sincronitzar el rellotge biològic i millorar l'eficàcia de la melatonina.

En conclusió, incorporar aliments rics en melatonina en la teva dieta pot ser una estratègia deliciosa i natural per millorar la qualitat del son. A més d'aquests aliments específics, mantenir una dieta equilibrada i adoptar hàbits de vida saludables són clau per optimitzar la producció de melatonina i gaudir de nits de descans reparador.