Un dels objectius més perseguits pels científics mèdics a tot el món és trobar la manera òptima de lluitar contra els superbacteris. I és que són molt complicats d'eliminar. D'entre ells, el més comú és l'Helicobacter pylori, que s'estima que pot estar infectant al voltant d'un 70 per cent de la població mundial. A més, com passa amb altres bacteris, el problema principal és que s'ha tornat cada vegada més resistent als antibiòtics, la qual cosa és un dels problemes de salut més preocupants segons l'Organització Mundial de la Salut.

Un problema afegit és que l'Helicobacter pylori no sempre mostra símptomes, encara que pot provocar úlceres, inflamació del revestiment de l'estómac i un risc més alt de càncer d'estómac. Els bacteris s'amaguen sota la capa mucosa gàstrica, on els antibiòtics no aconsegueixen entrar de manera efectiva; un fet que sol conduir a infeccions repetitives i provoca que les soques es tornin resistents.

Helicobacter dibuix

L'Helicobacter pylori es pot detectar amb una anàlisi de sang, un test de l'alè o a través dels excrements. Per comprovar el mal que ha pogut fer a l'estómac, se sol fer una endoscòpia, amb la qual s'introdueix un tub a través de l'estómac amb un instrument especial mentre el pacient està sedat o dorm.

Però els problemes en medicina se solen solucionar gràcies a la investigació científica, i en el cas de l'Helicobacter pylori les bones notícies arriben gràcies a un estudi que han dut a terme en comú científics britànics i alemanys. La investigació ha trobat un mètode per eliminar l'esmentat superbacteri sense la necessitat d'utilitzar antibiòtics i que ha estat publicada a la revista ACS Applied Bio Materials.

En lloc de l'ús dels medicaments, la proposta dels científics passa per un tractament a base de minúscules càpsules d'ingredients naturals, entre els quals destaca principalment la curcumina. La curcumina és un agent biològicament actiu que és present en la cúrcuma, una arrel d'origen asiàtic que s'utilitza, entre altres coses, com a ingredient del curri. La curcumina té unes preuades qualitats antiinflamatòries, antioxidants i antitumorals.

Helicobacter pylori

Durant el desenvolupament de l'estudi dut a terme pels especialistes de la britànica Universitat de Leeds i les germàniques d'Erlangen i Münster, es va veure que la utilització de milers de milions de les diminutes càpsules carregades de curcumina poden aconseguir que els bacteris no s'adhereixin a les cèl·lules de l'estómac. I d'aquesta manera, els antibiòtics poden realitzar la seva tasca. Un descobriment que no només els convida a ser optimistes, sinó que han declarat que aconseguiran la patent per comercialitzar el nou mètode en un futur pròxim.