Molts creuen que per menjar bròcoli i te verd estan menjant de forma sana. No morirem per consumir un producte insà esporàdicament.

Tanmateix, sí que ens afectarà el consum habitual de productes que, probablement, ni haurien d'existir. En l'educació alimentària aquesta la nostra capacitat per triar els aliments adequats i que els nens aprenguin hàbits correctes des de petits.

Hem de convertir-nos en 'experts en alimentació', ja que no serveix la informació que rebem de la indústria alimentària. Llegeix etiquetes, consulta professionals i aprèn a diferenciar entre productes i menjar real.

Alguns aliments que semblen inofensius poden perjudicar les nostres dietes

Aliments que espatllen una dieta saludable

Les galetes d'esmorzar

Solen tenir unes 400/500 kcal per cada 100 grams. Però això no és el pitjor. Els seus ingredients són olis vegetals refinats i sucre. El sucre és un bon conservant, millora el sabor i és molt barat per a la indústria. Però la resposta que provoca en l'organisme i l'augment dels casos de diabetis són l'indicatiu de què el seu consum no és apropiat.

Com a alternativa, pot preparar unes galetes casolanes a casa incloent fruites de temporada i evitant sucre.

Galetes esmorzar
Galetes esmorzar

Sucs Envasats

Un producte que no hem de consumir. Ens hem d'hidratar amb aigua. I si volem sucs, han de ser naturals fets a casa. L'alt contingut en sucre és el responsable que els sucs de fruites envasats hagin estat equiparats als refrescos o begudes carbonatades.

Es va realitzar un experiment en el qual els participants van beure mig litre de suc de raïm tots els dies durant tres mesos. En finalitzar aquest temps, els participants van passar a tenir una creixent resistència a la insulina i una cintura més gran.

Xocolata

L'etiqueta es convertirà en el teu millor aliat. Si el primer ingredient no és cacau, desconfia. De no ser xocolata negra, amb almenys un 70% de cacau, a més contindrà molt sucre. Encara així s'ha de consumir amb moderació per la seva aportació calòrica.

Mel

Pot ser un gran aliat d'una alimentació sana com a substitut del sucre, però també el seu enemic quan s'utilitza en excés. Consumeix mels el menys tractades possible.

Barretes de cereals

Aquest freqüentat 'snack' per calmar la gana entre els menjars pot ser igual de contraproduent que un paquet de llaminadures. I és que, igual com els cereals d'esmorzar, contenen grans quantitats de sucre per unitat.

Per no parlar de la seva aportació de greixos trans (culpables de l'increment dels nivells de colesterol dolent). Aquest producte en especial l'eliminaria de la dieta de forma permanent.

Pa

El pa és un producte per acompanyar els menjars. Per tant, no hauria de tenir gran protagonisme en la nostra dieta. Cal tenir en compte que té moltes calories i per tant cal controlar el seu consum. En cas de consumir pa, el millor és que sigui casolà, si és possible fet per nosaltres mateixos i integral.

Salses

Les salses ens conviden a menjar més del que realment necessitem i hiper-estimulen les nostres papil·les gustatives. Limita-les a les ocasions especials. Preparar les teves pròpies salses a casa pot ser la teva salvació, si no pots deixar-les.

Edulcorants artificials

Els components presents als edulcorants artificials, si es prenen durant molt temps, poden provocar danys cerebrals i problemes amb la capacitat cognitiva. Malgrat que aporten moltes menys calories que el sucre, a llarg termini les conseqüències són molt més negatives.

Entre aquests ingredients artificials també es troben els conservants, els colorants o els que aporten sabor o textura. Cap d'ells no li fa cap bé al nostre cos i menys al nostre cervell. Si has d'edulcorar un producte per consumir-lo és perquè no t'agrada. N'elegeix un altre o reaprèn el seu sabor.