Amb els nens petits en edat escolar, el normal és trobar-se cada cert temps amb algun tipus de virus o infecció per la qual hagin de ser alguns dies convalescents: refredats, faringitis, gastroenteritis, febre... El sistema immunitari dels nens tarda a madurar almenys fins als vuit anys, per la qual cosa són més susceptibles de tenir aquest tipus de malalties a la guarderia o l'escola.

Sempre que es detecti qualsevol símptoma cal acudir al metge perquè valori l'estat de salut del nen i prescrigui el tractament adequat, però des de casa es poden prendre una sèrie de mesures per contribuir a la seva curació o per atenuar els símptomes. En aquest sentit, la nutrició té un paper important perquè els nens es mantinguin hidratats i correctament alimentats, així com per accelerar la seva recuperació. Aquests són alguns consells d'alimentació per a les malalties i trastorns més comuns.

Febre i malestar

Sovint, els nens poden contreure infeccions d'origen indeterminat que els provoqui símptomes de malestar general i febre. En aquests casos, generalment perden la gana, així que cal proporcionar-los aliments que tolerin bé, els agradin i que siguin fàcils de digerir.

Una gran prioritat en els nens, especialment en els més petits, és la hidratació, per la qual cosa aliments com les fruites o les verdures amb un alt contingut en aigua són molt adequades. Els menjars petits i freqüents generalment són més fàcils per al sistema digestiu que les més grans. És millor fer sis menjars petits al dia cada tres o quatre hores en lloc de tres més grans.

Prenent la temperatura a un niña malalta / Unsplash
Prenent la temperatura a una nena malalta / Unsplash

Vòmits o diarrees

La diarrea i els vòmits procedents de virus estomacals són les causes més comunes de deshidratació en els nens, per la qual cosa és fonamental mantenir-los hidratats i reposar els líquids perduts. S'han d'evitar els aliments rics en greixos i les begudes ensucrades, perquè poden empitjorar els símptomes. És millor fer menjars més petits o sucs rics en nutrients i fàcils de digerir.

Un aliment molt adequat en aquestes circumstàncies és el plàtan, que no sigui massa madur, perquè és ric en potassi, midó resistent i pectina, una fibra prebiòtica que ajuda a millorar la digestió. Les llavors de xia ajuden a minimitzar la diarrea, perquè augmenten el volum dels excrements i milloren la seva consistència. Es poden batre juntament amb un iogurt o quefir amb probiòtics i el plàtan i fer un batut.

Refredat comú i grip

Quan arriba l'hivern, el més normal és que els nens contreguin refredats i grips. En aquests casos s'han de proporcionar aliments rics en vitamines. Per exemple, les maduixes, que tenen un alt contingut en vitamina C. Les altes dosis de vitamina C s'associen amb una millor salut immunològica. A més, són riques en potassi, folat, fibra i antioxidants actius clau com polifenols i flavonoides, tots coneguts per les seves propietats per combatre malalties.

Els ous són fonts de vitamina D i zinc, dos nutrients essencials per a la millora del sistema immunitari, com recull aquest estudi realitzat al Canadà. La síndria, que té al voltant del 91 % d'aigua en la seva composició, és ideal per ajudar els nens a reposar líquids o per ajudar les persones amb febre. Finalment, les patates al forn o en puré són suaus i fàcils de digerir i tenen més calories que la majoria de les altres opcions en aquesta llista, la qual cosa és important per ajudar el seu fill a mantenir la seva energia.