Ets un fanàtic del pa? Aquest és un dels aliments que en els últims anys més estan fent parlar pels nombrosos tipus que existeixen. La massa mare està de moda i és una cosa que porta a confusió en creure que el pa elaborat amb massa mare és més saludable per aquesta raó. En realitat, la massa mare fa que el pa tingui millor sabor, que sigui més cruixent i que duri més temps en bon estat, però no ho fa més sa. La massa mare s'obté de la fermentació dels llevats que conté el cereal.

Mitjançant un procés lent i molt cuidat, s'alimenten els llevats del cereal amb aigua i es va creant una massa que fa que la massa de pa adquireixi un cos i una textura diferent de la que s'obté amb el llevat. Ara bé, encara que aquest procés de fermentat fa que el pa sigui més ric quant a sabor, no és el que converteix a un pa bo en un de saludable.

Cada vegada existeixen més tipus de pa

El que sí que fa que un pa sigui realment saludable, és el tipus de farina que s'utilitzi per a la seva elaboració. En concret, el pa més saludable és el que està elaborat amb farina integral, és a dir, de gra complet. D'aquesta forma s'obtenen i aprofiten totes les propietats del cereal, que es troben a la closca. Aquesta part exterior que es retira per refinar el blat i convertir-lo en farina blanca.

pa
pa

La closca o part exterior del gra, conté minerals, fibra soluble i vitamina B i a l'interior els carbohidrats i les proteïnes. Quan el pa s'elabora amb farina de gra sencer, es converteix en un aliment ple de totes aquestes propietats nutricionals. Per tant, si vols triar el pa més saludable hauràs de buscar sempre el que estigui elaborat totalment amb farina integral.

Trucs per reconèixer un bon pa

Ara que sabem que el millor pa és senzillament el que està preparat amb farina integral, descobrirem alguns trucs per identificar les millors opcions. Avui dia es pot trobar pa en tota mena de comerços, però el millor sempre que sigui possible és anar a fleques artesanals.

Per triar a simple vista el millor pa, busca sempre el que es presenti fresc, sense envasar. Quant a la imatge, fuig dels pans molt bonics, blanquets i molt clars, perquè solen ser pans precuits que contenen farines refinades. Un bon pa ha de tenir un aspecte artesanal, on es noti el pastat que li aporta aquesta textura i sabor tan especial.

Quant al pa envasat, mira l'etiqueta per saber si es tracta d'un pa saludable o no. Les etiquetes rústic, casolà o artesanal que s'utilitzen amb freqüència, no són indicador d'un bon pa. El que has de mirar és la part dels ingredients i allà descobriràs si es tracta d'un producte realment saludable. En aquesta llista d'ingredients han d'aparèixer la farina, l'aigua, la sal i el llevat o massa mare. Si té més de 5 ingredients, com és el cas del pa de motllo, seràs davant d'un pa menys saludable.