Quan un fill adolescent mostra una aversió cap als aliments i es torna primmirat amb la seva dieta, pot ser una font de preocupació per als pares. La nutrició és crucial durant l'adolescència, ja que és un període de ràpid creixement i desenvolupament físic i mental. Tanmateix, abordar aquest desafiament de manera efectiva pot requerir paciència, comprensió i estratègies específiques per fomentar hàbits alimentaris saludables.

adolescents
Els adolescents necessiten desenvolupar una relació sana amb la menjar / Foto: Unsplash

 

Fomenta una comunicació oberta, ofereix opcions variades i saludables, evita les lluites de poder i busca ajuda professional si és necessari

 

Aquí hi ha alguns suggeriments sobre què fer quan el teu fill adolescent no menja de gairebé res:

  • Comprèn les possibles causes: És important investigar les possibles raons darrere de l'aversió alimentària del teu fill adolescent. Pot ser útil observar els patrons alimentaris i el comportament relacionat amb el menjar per identificar possibles desencadenants. Factors com l'estrès, l'ansietat, la pressió social, els trastorns alimentaris subjacents o problemes mèdics poden contribuir als hàbits alimentaris problemàtics.
  • Fomenta una comunicació oberta: Mantén obertes les línies de comunicació amb el teu fill adolescent i anima'l a expressar els seus sentiments i preocupacions sobre el menjar. Escolta amb empatia i prova de comprendre les seves perspectives i experiències. Evita jutjar o criticar les seves eleccions alimentàries i al seu lloc ofereix suport i ànim.
  • Ofereix opcions variades i saludables: Proporciona una varietat d'aliments nutritius i equilibrats a casa i anima'l a provar nous aliments i sabors. Involucra'l en la planificació i preparació de menjars per fomentar el seu interès i participació en l'alimentació. Incorpora fruites, verdures, grans sencers, proteïnes magres i lactis en la seva dieta diària per garantir una nutrició adequada.
  • Evita les lluites de poder: Evita convertir els apats en una batalla de voluntats. Pressionar o castigar el teu fill adolescent pels seus hàbits alimentaris pot generar ressentiment i conflicte en lloc de promoure una alimentació saludable. Al seu lloc, mantén un ambient relaxat i positiu durant els apats i enfoca't en oferir opcions nutritives i encoratjar una relació saludable amb el menjar.
  • Busca ajuda professional si és necessari: Si l'aversió alimentària del teu fill adolescent persisteix i afecta negativament la seva salut i benestar, considera buscar ajuda professional. Un dietista registrat o un metge especialitzat en nutrició pediàtrica poden oferir orientació individualitzada i estratègies específiques per abordar els hàbits alimentaris problemàtics.
  • Fomenta un estil de vida saludable en general: A més de l'alimentació, fomenta un estil de vida saludable en general que inclogui activitat física regular, son adequat i maneig de l'estrès. Estableix un exemple positiu al modelar hàbits saludables i promoure una actitud equilibrada cap al menjar i el benestar.

 

En conclusió, bregar amb l'aversió alimentària d'un fill adolescent pot ser desafiador, però és important abordar-lo amb comprensió, paciència i estratègies efectives. Fomenta una comunicació oberta, ofereix opcions variades i saludables, evita les lluites de poder i busca ajuda professional si és necessari. Amb el suport adequat i una aproximació comprensiva, és possible promoure hàbits alimentaris saludables i un benestar general en el teu fill adolescent.