Els adobats són aliments que han estat conservats en una solució de salmorra o vinagre i són apreciats en diverses cultures al voltant del món pel seu sabor distintiu i els seus beneficis per a la salut. Més enllà de la seva capacitat per transformar un plat amb el seu sabor àcid i de vegades picant, els adobats ofereixen una sèrie de propietats nutricionals que poden contribuir positivament a la dieta.

little plant TZw891 oMio unsplash
La majoria dels adobats tenen molt baix contingut calòric/ Foto: Unsplash

 

1. Font de Probiòtics

Un dels beneficis més significatius d'alguns d'adobats, especialment aquells que es preparen mitjançant fermentació natural, és el seu contingut de probiòtics. Aquests microorganismes vius afavoreixen la salut intestinal, ajudant a mantenir l'equilibri de la flora intestinal. Els probiòtics presents en aliments com els cogombrets i el xucrut fermentat poden millorar la digestió, ajudar en l'absorció de nutrients i enfortir el sistema immunològic.

 

2. Baix Contingut Calòric

Els adobats són generalment baixos en calories, el que els fa un snack ideal per a aquells que busquen mantenir o reduir el seu pes sense sacrificar sabor. Un cogombret mitjà conté a penes entre 10 a 20 calories. Tanmateix, és important tenir en compte que alguns d'adobats poden tenir un alt contingut de sucre, especialment els tipus dolços com els adobats de pa i mantega.

 

3. Font d'Antioxidants

Molts d'adobats contenen antioxidants, que són substàncies que protegeixen les cèl·lules contra els danys causats pels radicals lliures. Els vegetals utilitzats en els adobats, com els cogombres i les pastanagues, aporten vitamines com la vitamina C i la vitamina K, a més de minerals com el ferro i el potassi. Aquests components són crucials per al manteniment de diverses funcions corporals i la prevenció de malalties.

 

L'àcid acètic del vinagre que contenen els adobats podria millorar la sensibilitat a la insulina i, per tant, ajudar a controlar el sucre a la sang després dels apats

 

4. Control de Sucre a la Sang

Alguns estudis suggereixen que el vinagre, un ingredient comú en els adobats, pot ajudar a regular els nivells de sucre a la sang. L'àcid acètic del vinagre podria millorar la sensibilitat a la insulina i, per tant, ajudar a controlar el sucre a la sang després dels apats. Això pot ser particularment beneficiós per a persones amb resistència a la insulina o diabetis tipus 2.

 

5. Propietats Hidratants

Atès que els adobats es preparen en salmorra, són rics en electròlits, principalment sodi. Això pot ser útil per reposar els electròlits perduts a través de la suor durant l'exercici extens, encara que és important moderar el seu consum a causa de l'alt contingut de sodi, que pot ser contraproduent per a persones amb hipertensió o problemes renals.

 

Precaucions i Recomanacions

Malgrat els seus beneficis, és important consumir adobats amb moderació a causa del seu alt contingut de sal, que pot elevar la pressió arterial i portar a retenció de líquids en algunes persones. A més, els adobats comercials sovint contenen conservants i colorants que poden no ser desitjables per a tots els consumidors.

Per a aquells interessats en incloure adobats en la seva dieta, optar per versions casolanes o artesanals pot ser una bona alternativa per evitar additius i controlar la quantitat de sal i sucre. A més, elegir adobats fermentats naturalment pot maximitzar els beneficis relacionats amb els probiòtics.

 

En resum, els adobats no només enriqueixen els nostres apats amb el seu sabor únic, sinó que també poden aportar beneficis significatius per a la salut, sempre que s'elegeixin les varietats adequades i es consumeixin de manera equilibrada dins d'una dieta saludable.