La pell constitueix molt més que un suau embolcall. També ens protegeix dels agents externs i conforma l'òrgan més gran del nostre cos. Però l'epidermis també pateix molèsties i entre les més desagradables hi ha la picor. La pruïja, com es denomina al món mèdic, és un símptoma subjectiu que pot sorgir per múltiples causes, com veurem en les següents línies. Una al·lèrgia? El desencadenant pot amagar-se a la teva samarreta preferida, a la teva crema de sol i fins i tot en aquest aliment que tant t'agrada.

Cada vegada les al·lèrgies impacten més la nostra pell

Encara que el motiu de la picor variï, el mecanisme que activa al cos és el mateix: el teu organisme allibera histamina en grans quantitats, una molècula del grup de les amines, que fabriquem dins de les cèl·lules del nostre cos, com neurones o plaquetes.

1. Vigila els teixits que més irriten la pell

Si tens la pell sensible, has de fer atenció a la roba que poses al teu armari, perquè no resulta el mateix que a la seva etiqueta assenyali que conté cotó, polièster, lli o llana. Tingues en compte que hi ha teixits o productes com tints que poden ser irritants. Per regla general, les fibres sintètiques resulten menys transpirables, per la qual cosa tendeixen a provocar més picors. Una molèstia que creix durant els mesos de calor, en especial si practiques exercici a l'aire lliure o tens tendència a suar molt.

Picor
Picor

2. És el protector solar?

Encara que el protector solar resulta essencial per allunyar els efectes nocius dels rajos UV, convé fer un cop d'ull a la seva composició. Qualsevol químic que entra en contacte amb la teva pell pot irritar-la, en especial si ja tens una ferida o èczema, inflamació o vermellor. Les cremes solars solen contenir molècules com l'òxid de zinc o diòxid de titani, que bloquegen el pas de la radiació, o químics com la benzofenona, que redueixen els seus efectes perniciosos. Però pots patir una al·lèrgia a aquests components.

3. Un menjar exòtic?

Si tens al·lèrgia a un aliment o a un grup d'ells, la seva ingesta pot provocar-te una granellada a la pell. De fet, resulta un problema en auge: les intoleràncies i al·lèrgies alimentàries s'han triplicat en els últims 20 anys a Espanya i condicionen la vida de milions de persones.

La sensació de picor sol aparèixer a la boca, als llavis, però també en altres zones de la pell, si has tocat un aliment que et causa urticària. Altres vegades el perill resideix en la coberta dels aliments, com en el cabell del préssec o del kiwi.

4. Tinc al·lèrgia al sol?

Alguns medicaments augmenten la sensibilitat de la pell als efectes de la llum solar o altres fonts de rajos ultraviolats (l'anomenada fotosensibilitat). Entre ells es troba la tetraciclina, utilitzada en els tractaments per prevenir l'acne, i la clorotiazida, per tractar la hipertensió. Per evitar-ho, informa't del que estàs prenent i consulta amb l'al·lergòleg per protegir-te.

5. He de culpar a les plantes?

No resulta nou: la Societat Espanyola d'Al·lergologia i Immunologia Clínica destaca l'increment del número d'al·lèrgics al pol·len en els últims anys i calcula que el 2030 un de cada quatre espanyols ho serà.

Però no has de ser al·lèrgic per sentir la picor aquesta primavera o estiu. Algunes plantes com l'ortiga resulten irritants per a tothom. I els entusiastes de l'aire lliure i els jardins saben de primera mà que cobrir-se en la gespa pot despertar picors gairebé instantànies a tot el cos, encara que remeten de forma espontània sense necessitar tractament.