Per trobar els orígens del pebre de caiena hem de remuntar-nos en el passat diversos mil·lennis, trobant-se els seus avantpassats a les regions tropicals del continent americà. Més en concret, els països als quals es pot considerar el bressol d'aquesta planta són Panamà i Mèxic, des d'on el seu cultiu va començar a estendre's cap a la resta d'Amèrica Central, les illes caribenyes i algunes de les àrees més septentrionals de Sud-amèrica.

La caiena guarda totes les propietats dels pebrots de caiena

La caiena o pebre vermell és un producte obtingut a partir dels fruits de la planta de caiena, ja que els pebrots de caiena són assecats i molts per obtenir l'esmentat aliment. La caiena guarda totes les propietats dels pebrots de caiena i, per això, tenen poderoses qualitats medicinals. A continuació, t'expliquem tot sobre els beneficis de la caiena.

Caiena
Caiena

1. Molt nutritiva

La caiena compta amb un perfil nutricional molt atractiu que beneficia la salut humana i promou el benestar general. En principi, la caiena és molt baixa en calories i greixos, mentre que aporta prou carbohidrats i fibra. També té una limitada quantitat de proteïna.

Tanmateix, una de les qualitats nutricionals més grans de la caiena és la seva abundància en compostos vegetals bioactius com els antioxidants. Addicionalment, aporta una bona dosi de potassi i altres minerals essencials com el manganès. Així mateix, la caiena aporta vitamines completament necessàries per a l'organisme com la vitamina A, E, C, K i algunes vitamines del grup B com la vitamina B6 i la riboflavina.

El compost actiu més important de la caiena o pebre vermell és la capsaïcina que li confereix el seu característic sabor picant. De fet, és la capsaïcina la que té la majoria de les qualitats medicinals d'aquest aliment.

2. Estimula el teu metabolisme

La capsaïcina de la caiena produeix un efecte molt peculiar en l'organisme que és clau per estimular-lo i accelerar-lo. La ingesta de capsaïcina produeix un augment de la calor corporal i això indueix un procés metabòlic anomenat termogènesi.

3. Redueix la gana

És capaç de reduir la gana i ajudar-te a sentir-te molt més ple per més temps. Encara que no es coneix exactament com ocorre això, s'ha evidenciat que el seu consum redueix els nivells de l'hormona de la gana: la grelina.

4. Redueix la pressió arterial

Per la seva quantitat important de capsaïcina, un altre dels beneficis de la caiena és que pot ser ideal per reduir la pressió arterial i mantenir-la completament regulada. D'acord a investigacions científiques, aquest compost actiu actua com un vasodilatador que produeix la relaxació dels vasos sanguinis.

En relaxar-se i dilatar-se els vasos sanguinis, la pressió amb què flueix la sang disminueix considerablement. Aquest efecte permet regular la pressió arterial dins dels paràmetres fisiològics i saludables per a l'organisme.

5. Promou la digestió

La capsaïcina de la caiena és realment poderosa i resulta clau per promoure una bona digestió. Els científics asseguren que un dels beneficis de la caiena si decidim consumir-la és que pot enfortir el microbiota intestinal que s'encarrega de protegir el tracte gastrointestinal i assegurar una adequada digestió.

A més, s'ha demostrat que pot augmentar la síntesi de líquid intestinal i estimula un millor trànsit intestinal.