El titular del jutjat del penal número 20 de Madrid, Ignacio Ubaldo González Vega, ha absolt els periodistes Eduardo Inda y Esteban Urreizteta, així com a Fernando Lázaro Fernández, d'un presumpte delicte de calúmnies greus amb publicitat després que publiquessin al diari El Mundo una informació sobre un fals compte de Xavier Trias a Suïssa. 

Davant l'absolució dels informadors, Trias ha expressat una sensació de "absoluta indefensió". L'exalcalde de Barcelona per CiU i ara membre del PDeCAT ha reiterat que, com ja va provar al seu moment, "no he tingut mai 13 milions d'euros en un banc a Suïssa, Andorra ni enlloc". 

La notícia, apareguda en portada del citat diari el 28 d'octubre del 2014, poc abans de la consulta sobiranista del 9-N, atribuïa al llavors alcalde de la capital catalana la titularitat del compte corrent UBS 76511623445954. En ell hi havia dipositats, presumptament, 12.986.730,80 euros que -afirmaven- van ser transferits a Andorra el febrer del 2013. La defensa de Trias va demanar una condemna d'un any i tres mesos de presó contra els periodistes. 

 

Investigació arxivada

El cert és que el 24 de desembre del 2014 la Fiscalia Anticorrupció va arxivar la denúncia de la policia espanyola sobre el presumpte compte de Trias en no haver-se trobat cap indici que n'avalés l'existència. No obstant això, el jutge sosté que "la notícia difosa era d'interès públic, no es tractava d'un simple rumor o insinuació, sinó que provenia d'una font seriosa i fiable". A més, assenyala que els periodistes "van actuar en l'exercici del dret constitucional a la llibertat d'informació" i "no amb el propòsit de difamar o menysprear el senyor Trias". 

La "font seriosa i fiable" a què al·ludeix la sentència era l'informe remès per la policia espanyola a la Fiscalia Anticorrupció amb la denúncia, després arxivada, i l'atribució del compte a Trias a "fonts financeres suïsses". La font "era fiable" -conclou la sentència- i "el fet que s'arxivessin posteriorment les diligències per la fiscalia no invalida l'anterior conclusió", s'afirma.

Operació Catalunya

Trias està analitzant amb els seus advocats la viabilitat de recórrer la sentència. L'exalcalde ha recordat que al seu dia ja es va querellar contra els qui considera responsables d'una "operació política vergonyant" per perjudicar la seva imatge i la seva reputació "i que es va valer de mitjans policials i d'alguns mitjans de comunicació" per aconseguir-ho.

L'exalcalde al·ludeix a l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, a qui s'ha situat darrere de l'anomenada Operació Catalunya, la qual perseguia desacreditar polítics sobiranistes, entre els quals el mateix Trias, mitjançant la fabricació de proves falses que després podia "afinar" la fiscalia.

Els detalls de la trama es van fer públics a través de les gravacions de les converses que va mantenir Fernández Díaz amb el llavors director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, destituït pel Parlament arran de l'escàndol.