La instal·lació de la escultura Himne, mite i paradís de la escultora Susana Bolano als jardins de Ca l’Aranyó del districte de Sant Martí de Barcelona va ser prou polèmica fa dues setmanes un cop es va saber que l’obra havia tingut un preu de 70.000 euros i que aquesta despesa no es corresponia amb l’estètica que s’esperava per a una creació destinada a uns jardins públics.

Malgrat que l’Ajuntament de Barcelona defensa que l’obra, d’acer inoxidable i incorporada a la col·lecció d’Art Públic Municipal, pretén esdevenir un “referent” de l’espai on s’ubica, on podrà "mantenir un diàleg tranquil amb l'espectador", la rebuda no ha pogut ser més crítica, en comparar-la, ras i curt, amb la sortida d’un aparcament públic.

Detall de l'escultura, amb títol i autoria / Jordi Palmer

Dissabte passat i amb l’afany de defensar la idoneïtat de l’obra, el districte de Sant Martí va proposar als usuaris de Twitter que donessin la seva opinió sobre aquesta creació, que segons aquest organisme municipal, “llueix al bell mig dels Jardins de Ca l’Aranyó”, ben a prop de la plaça de les Glòries. I com acostuma a passar en aquestes situacions, l’equip de govern municipal encapçalat per l’alcaldessa Ada Colau s'ha engegat un tret al peu, i s’ha hagut d’empassar un reguitzell de respostes crítiques amb la nova escultura.

Efectivament, entre la quarantena llarga de respostes no n’hi ha cap que tingui bones paraules per a la creació de Solano i la majoria insisteixen en la seva semblança amb l’entrada a un aparcament subterrani.

"L'entrada al pàrquing"; Ho sento per l'artista, jo pensava que era l'entrada d'un pàrquing tipus BSM" o "La sortida d'un pàrquing SABA" son algunes de les respostes que es poden llegir a la xarxa social Twitter, on també es poden llegir reflexions com “que tingui nom encara ho empitjora més”; “qualsevol soldador professional ho fa millor i més econòmic”; “un tiet meu va fer una semblant per ficar-hi coloms” o “lletja, cara i no s’integra als jardins. Encara teniu la cara de dir que “llueix””.

“Una parada de metro d’una ciutat decadent”; “gàbia per a ocells?”; “no és ni original, és igual que l’entrada del pàrquing de la plaça de la Catedral”; “ma mare té el periquito en una gàbia més bonica” o “és una caixa mortuòria de Sancho de Ávila” són altres de les respostes. Altres aportacions assenyalen que l’escultura sembla “clarament, la ventilació d’un aparcament o una estació transformadora soterrada”, o “jo la miro i busco canaris, deuen estar tots morts”.

 

Imatge principal: L'escultura està situada als nous jardins de Ca l'Aranyó, al districte de Sant Martí / Jordi Palmer