A partir de l'1 de setembre, els preus de la T-Usual i la T-Jove es reduiran un 50% mentre que el preu de la T-Casual costarà un 30% menys. Aquestes rebaixes, que duraran fins al 31 de desembre de 2022, han estat aprovades aquest dimarts 26 de juliol pel Consell d'Administració de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM). Com quedaran llavors les tarifes dels abonaments més utilitzats del transport públic? T'ho detallem, sense deixar-nos ni una sola zona en el procés.

Nous preus de la T-Usual, T-Casual i T-Jove

ATM ha aprovat una reducció del 50% de la majoria dels seus abonaments del transport públic. Per exemple, una T-Usual (viatges il·limitats durant un mes) d'una zona costarà 20 euros a partir de l'1 de setembre (quan el normal és que costi 40). O una T-Jove (viatges il·limitats durant un trimestre per a persones menors de 25 anys) d'una zona passarà a costar 40 euros en lloc de 80. Altres abonaments com els títols per a famílies nombroses, per a persones a l'atur o els packs Berguedà i Ripollés també se'ls aplica un descompte del 50%.

Ara bé, hi ha una excepció dins d'aquesta rebaixa: la T-Casual, l'anteriorment coneguda com a T-10, que permet 10 viatges unipersonals. En el seu cas, la disminució del preu és només del 30%. Per exemple, una T-Casual de 2 zones costarà 15,70 euros. Pere Torres, director general de l'ATM, ha explicat que s'ha optat per aquesta solució per "la convicció de les administracions consorciades de complementar la T-Usual i la T-Jove".

Aquí tens una taula que et posa al dia sobre com quedaran els preus dels 3 abonaments de transport públic més utilitzats (T-Usual, T-Casual i T-Jove) durant els 4 últims mesos de 2022.

t casual usual jove nous preus
Nous preus de la T-Casual, T-Usual i T-Jove (de setembre a decembre)

Nous preus de T-Usual, T-Casual i T-Jove: quan acaben?

Atenció: aquesta rebaixa del 30-50% en el transport públic acaba el 31 de desembre de 2022, i n'existeix un altre "però" que has de tenir en compte. Els títols de transport que es beneficiïn d'aquestes rebaixes caducaran automàticament el 15 de gener de 2023.

A efectes pràctics, això significa que, si compres una T-Usual rebaixada el 25 de desembre de 2022, per posar una data, no la podràs fer servir fins al 25 de gener de 2023; caducarà exactament a mitjans de gener. Com ja hauràs deduït, aquesta mesura té per objectiu evitar que el personal compri abonaments rebaixats abans que acabi el 2022 per aprofitar-los al llarg de 2023.

Origen de les rebaixes del transport públic

Els descomptes de T-Casual i altres abonaments explicats més amunt són la resposta de l'ATM al nou Reial decret llei aprovat pel Consell de Ministres el passat 25 de juny per fer front a la crisi energètica. Entre altres coses, el text en qüestió convidava a les comunitats autònomes a realitzar una rebaixa de setembre a desembre de 2022 (és a dir, 4 mesos).

La finalitat d'aquesta proposta de rebaixes? Ajudar els consumidors, sobretot a aquells que utilitzen assíduament el transport públic per anar diàriament al treball o a estudiar. El Govern espanyol es compromet a pagar fins al 30% d'aquestes bonificacions i les comunitats que vulguin ampliar fins al 50% (com ha passat a Catalunya) hauran de pagar el percentatge restant amb recursos propis.