La T-Mobilitat, que fins ara només es podia utilitzar en les tres primeres corones de l'àrea metropolitana de Barcelona, arriba a partir d'aquesta setmana més enllà i es podrà utilitzar en fins a sis corones de les línies de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i Rodalies de Catalunya. Amb tot, les línies de Rodalies ubicades a la corona 7, al Ripollès, encara no estan adaptades per validar aquest nou sistema sense contacte. Fins ara, els Ferrocarrils de la Generalitat ja havien incorporat el seu sistema sense contacte a totes les línies Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia, i Rodalies, totes les seves línies.
Segons destaquen des de l'Autoritat del Transport Metropolità, la T-Mobilitat permetrà a partir d'ara recórrer tot l’àmbit ferroviari de les sis corones tarifàries de l’ATM de Barcelona, i fer transbordament entre les xarxes d’FGC i Rodalies, a més de tots els serveis de transport públic de la zona de tarifa metropolitana, que inclou els 36 municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Amb tot, les persones que necessiten fer transbordaments a serveis de busos urbans o interurbans més enllà de la primera corona encara han de fer servir els títols del sistema magnètic.
Tarifes més econòmiques
Cal tenir en compte que la T-Mobilitat, igual que els títols de cartó amb els quals encara coexisteix, també gaudeix dels descomptes sobre el preu del transport públic. En aquest sentit, els títols de totes les zones de la T-Usual, T-Casual i T-Jove es poden comprar amb la nova tarifa fins al 31 de desembre de 2022. Per exemple, els títols de la T-Usual i la T-Jove compten amb un descompte del 50%, mentre que la T-Casual només és del 30%.
Les previsions del Govern sobre la T-Mobilitat
Les previsions del Govern sobre la T-Mobilitat, fetes aquest mes de maig, eren que el nou sistema estès totalment operatiu a Catalunya a finals del 2024, d'aquí dos anys. "Cap a la tardor del 2023 serà el torn de fer l'apagada analògica i acabar amb les clàssiques targetes de cartró sense xip, i uns dos o tres mesos després deixar de banda les corones i començar amb el sistema de pagament per quilòmetre", especificava llavors Ricard Font, secretari general de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori. "La revolució és que la gent deixarà de pagar per corones i pagarà per quilòmetres recorreguts, amb bonificacions per llargada del trajecte (serà més econòmic en proporció un Portbou-Amposta que un Girona-Figueres) i per a usuaris habituals", remarcava.