La rebaixa de les tarifes del transport públic, que inclou la gratuïtat dels abonaments de Rodalies i Mitja Distància, entra en vigor aquest dijous 1 de setembre. També tenen descomptes els títols d'alta velocitat i Avant per als viatgers recurrents, que costen la meitat. Igualment, la T-Usual i la T-Jove -títols que gestiona l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM)- també passen a costar la meitat, mentre que la T-Casual té un descompte del 30%

Els abonaments bonificats de Renfe estaran vigents fins al 31 de desembre. En el cas dels títols bonificats de l’ATM (la T-Usual, T-Jove i T-Casual) caducaran el 15 de gener a la demarcació de Barcelona i el 31 de gener a Girona, Tarragona i Lleida. Així mateix, en l'alta velocitat i Avant, el període de vigència dels abonaments també s'amplia un mes, fins al 31 de gener del 2023.

🚊 Abonaments Renfe gratis: així pots aconseguir i utilitzar els nous bitllets gratuïts

🚌 Noves tarifes TMB 2022 a partir del setembre: així quedaran els preus al metro de Barcelona i transport públic

Amb aquestes bonificacions, incloses en el decret d'estalvi energètic aprovat pel Congrés la setmana passada, el govern espanyol pretén ajudar a afrontar l'encariment dels preus a conseqüència de la guerra a Ucraïna. L'executiu alhora vol fomentar l'ús del transport públic, reduir l'ús del vehicle privat i disminuir la dependència energètica. La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha deixat la porta oberta a prorrogar la mesura en cas que es consideri necessari.

Com aconseguir els abonaments bonificats de Renfe

Per accedir als abonaments gratuïts cal un registre previ a les aplicacions o pàgines web de Renfe, des d’on es diposita una fiança de 10 euros en el cas de Rodalies i de 20 euros pels trens de Mitja Distància. El dipòsit abonat es retornarà si a finals del mes de desembre s'han fet un mínim de quatre viatges mensuals, és a dir, 16 en total. En cas de no complir-se aquesta condició, la fiança no serà retornada. Es recomana pagar la fiança amb targeta bancària, per facilitar el reemborsament de manera automàtica. En cas que la fiança es dipositi en metàl·lic, la devolució haurà de sol·licitar-se a les taquilles, oficines d'atenció al client o a altres serveis de postvenda de Renfe.

Un cop fet el registre i abonada la fiança, els usuaris poden adquirir els bitllets bonificats a través de la mateixa aplicació o web de Renfe, a les màquines expenedores de bitllets o a les taquilles de les estacions. En el cas dels bitllets obtinguts telemàticament, els usuaris reben un codi QR que han de descarregar i que els serveix per accedir a les estacions o obtenir el bitllet físic.  A Catalunya cal aconseguir el bitllet físic, ja que el codi QR no permet accedir a les estacions. Els abonaments es poden tramitar mentre estiguin en vigor, tot i que es recomana fer-ho abans del dilluns 5 de setembre, dia en què s'espera un augment de viatgers, amb l'inici del curs escolar. Els títols són personals i intransferibles. 

El govern espanyol calcula que la gratuïtat de Rodalies beneficiarà entorn de 75 milions de viatges de tot l'Estat. Sobre la inversió necessària per poder-ho tirar endavant, s'estima que estarà al voltant dels 250 milions d'euros. Fins al 24 d'agost fins a 102.971 persones havien adquirit a Catalunya abonaments gratuïts per Rodalies. Pel que fa a Mitja Distància, 17.702 usuaris han demanat títols multiviatge bonificats, dels quals 6.408 de Tarragona, 5.777 de Girona, 4.793 de Barcelona i 724 de Lleida. Al conjunt de l’Estat s’han expedit més de 378.000 abonaments amb descompte (292.939 de Rodalies i 85.491 de Mitja Distància).

Descompte del 30% a la T-Casual, del 50% la T-Usual i T-Jove

Pel que fa als títols de l'Autoritat de Transport Metropolità de Barcelona (ATM), la T-Usual i la T-Jove costen la meitat des d’aquest dijous, mentre que la T-Casual té una rebaixa del 30%. El descompte també s’aplica en les seves versions per a famílies monoparentals i nombroses, i el títol per a persones en situació d’atur. Aquests abonaments són vàlids per les línies de TMB de metro i de bus, ferrocarrils, Rodalies, TRAM i els serveis de bus metropolità, interurbà i urbà. 

També es beneficien de la rebaixa del 50% tots els títols multiviatge existents, encara que no formin part de cap sistema tarifari integrat. És el cas, per exemple, dels recorreguts interns de les Terres de l’Ebre o diversos serveis de les comarques del Pirineu, entre altres. Els bitllets s'han posat a la venda aquest dijous. A diferència dels títols gestionats per l'Estat, en aquests abonaments els descomptes ja estan aplicats en tots els mecanismes de compra. El Departament de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori recomana, almenys durant els primers dies, evitar les hores punta per adquirir-los, al mateix temps que accedir a les màquines d’autovenda amb temps suficient davant la previsió que es puguin formar cues.