La Sindicatura de Comptes i la Intervenció de la Generalitat han detectat un seguit de contractacions irregulars i sobresous al Consorci dels Serveis Socials de Barcelona durant els anys 2014 a 2019 que arribarien a un muntant superior als 20 milions d’euros, segons avança aquest dimecres ‘El Periódico’.

El Consorci de Serveis Socials de Barcelona és ​​l'entitat que gestiona l'atenció a les persones més necessitades a la capital catalana i està participada per la Generalitat (60%) i l'Ajuntament de Barcelona (40%). Entre les seves tasques s’inclou la gestió dels centres on viuen menors tutelats, pisos per a dones víctimes de violència masclista i els seus fills, residències de persones amb discapacitat i centres de teràpia ocupacional.

Sempre segons el mitjà citat, l'informe de la Sindicatura de Comptes del 2014 fa esment a males pràctiques en la contractació de serveis. En concret, indica que hi ha contractes per a la gestió de determinades tasques que es van realitzar sense publicitat, transparència ni concurrència pública sinó que es va fer fent servir una categoria que és aplicable quan l'adjudicatari és l'únic que pot fer aquesta tasca. 

Dels 22 expedients analitzats, un total de 20, per valor de 22 milions d'euros, es van tramitar mitjançant aquest sistema, sense que s'inclogués la justificació legal d'aquesta exclusivitat. L'auditoria del síndic reflecteix també que el consorci va fer contractes d'un any que es podien prorrogar a sis, incomplint la normativa de contractació al no tenir-se en compte la naturalesa de la prestació i la necessitat de sotmetre periòdicament a licitació.

Les auditories citades per ‘El Periódico’ precisen que, almenys, els anys 2015, 2017 i 2019, el consorci va pagar gairebé un milió d'euros en sobresous per sobre de conveni i sense justificar, principalment als caps d'àrea o departaments. Així, el 2015, l'organisme va desemborsar una retribució extra de 352.379 euros; el 2017, 328.726, i en el 2019, 256.000. Aquests sobresous es concretaven amb dos conceptes retributius ("millora voluntària" i "a compte del conveni"), que no consten a les taules salarials ni estan avalats per la Direcció General de Pressupostos ni la Direcció General de la Funció Pública.

La CGT portarà el cas a l'Oficina Antifrau

Segons el mateix mitjà, el sindicat CGT té previst denunciar els fets a l’Oficina Antifrau de Catalunya, ja que considera "molt greu" l’assumpte.

El sindicat, que ha analitzat les auditories, sosté que s'han pogut pagar quantitats similars des de la mateixa creació de l'entitat, de manera que la quantitat podria superar els dos milions. Aquests complements es van regularitzar al maig de l'any 2020, quan els sous dels empleats van passar a regir-se pel conveni únic de personal de la Generalitat. Aquests sobresous anaven dirigits, segons exposen les mateixes auditories, a alguns treballadors d'oficines i despatxos.

 

Imatge principal: Atenció de Serveis Socials / ACN