Des d’aquest divendres, 23 de setembre i fins al dilluns vinent, 26 de setembre, inclòs, i amb motiu de la celebració de la Mercè 2022 hi haurà un important reforç dels serveis de neteja així com un dispositiu conjunt de Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra per garantir la seguretat, la convivència i el civisme. A més, com ja va passar la passada revetlla de Sant Joan, s’establiran itineraris segurs en espais de la festa que se sumaran als que la Guàrdia Urbana realitza de forma permanent amb l’objectiu de prevenir i detectar violències sexuals, i el metro donarà servei des de divendres 23 de setembre fins a la finalització del servei de dilluns 26 i funcionarà, per tant, de forma ininterrompuda 91 hores

En concret, la Guàrdia Urbana de Barcelona i el cos dels Mossos d’Esquadra han preparat un dispositiu conjunt amb l’objectiu d’assegurar els nivells òptims de convivència, mobilitat i seguretat, per tal que els espais públics siguin llocs de llibertat i de tolerància, tenint com a base la convivència, la tranquil·litat i el civisme per tal que totes les persones que gaudeixin de la festa ho facin de manera lliure i respectuosa. Diversos carrers de la ciutat, especialment al centre, veuran afectada la seva mobilitat habitual durant els dies de celebració. Per aquest motiu s’establirà un important dispositiu d’ordenació i regulació del trànsit per assegurar la seguretat i la fluïdesa de la mobilitat de vehicles i vianants. 

A més, els agents efectuaran els corresponents desviaments de trànsit en els casos en els quals sigui necessari i també s’establiran controls preventius d’alcoholèmia i drogues en aquells punts que puguin ser més sensibles per a la seguretat del trànsit i on hi hagi una concentració important de vehicles. Amb motiu dels diferents actes de la Mercè, hi haurà prohibicions excepcionals d’estacionament als diversos punts de la ciutat que comptin amb activitats programades i els cossos policials evitaran i corregiran conductes que comportin una alteració de la convivència, la degradació de l’espai públic i que puguin provocar molèsties derivades del soroll a la via pública com pot ser el consum no autoritzat d’alcohol als espais públics.

Utilització de drons

A més, aquestes festes de la Mercè el Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPCPEIS) i la Guàrdia Urbana de Barcelona activaran el servei de drons com a element de suport i informació al servei operatiu per augmentar la seguretat dels intervinents i millorant el servei prestat a la ciutadania. Aquesta tecnologia possibilitarà disposar d’imatges zenitals que es poden utilitzar tant en situacions d’emergències, com són els incendis forestals, com per a la realització de tasques de prevenció, ja que aporten un plus de seguretat als intervinents i faciliten molt la presa de decisions. El visionat d’aquestes imatges es farà sempre en temps real i en cap cas aquestes quedaran enregistrades. 

Reforç de la neteja: 700 treballadors i 70 vehicles extra durant les festes

Pel que fa al servei de neteja, en totes les ubicacions on es preveuen activitats de la Mercè 2022 es fa un reforç dels serveis de neteja viària, que se sumen al servei ordinari programat. Es mobilitzaran un total de 700 persones amb serveis extraordinaris durant cada dia de festa i 70 vehicles extres cada dia. D’altra banda, es distribuiran més de 1.700 papereres de recollida selectiva de cartró pels diferents escenaris de la festa. Aquest reforç extraordinari té un cost aproximat de 370.000 euros. En funció de l’activitat que es desenvolupi, la neteja serà contínua (bàsicament en els espais amb activitats familiars que es desenvolupen durant tot el dia). En altres espais com els concerts la neteja es realitza amb posterioritat a l’esdeveniment. En alguns espais de festa la neteja s’amplia a zones properes com és el cas de l’escenari de les platges, on la neteja s’amplia a tot el Parc del Litoral o en el cas de Maria Cristina, on la neteja s’amplia a la zona del Parc de Joan Miró i al Paral·lel. Un cop finalitzades les festes i retirat els escenaris, també es realitza una neteja addicional.

El dispositiu inclourà les següents tasques: Buidat de papereres i recollida de residus en espais de festa; serveis d’escombrada mixta: format per escombradora i dos operaris que escombren els residus per tal que l’aspiri la màquina; serveis d’escombrada manual amb vehicle auxiliar; serveis de baldeig mixt: camió gran amb cisterna d’aigua acompanyat de dos operaris; el primer porta la màniga d’alta pressió que neteja i arrossega els residus cap al lateral del carrer i un segon operari amb escombra i cabàs que el va recollint; serveis de baldeig amb aigua a pressió de punts crítics.