Si acabar les obres del Temple Expiatori de la Sagrada Família és per a Barcelona una assignatura pendent des de fa ja 142 anys, a hores d’ara la valoració que se’n pot fer es que progressa adequadament. Després del sotrac de la pandèmia, que va comportar una baixada d’ingressos que al seu torn va suposar una paràlisi de les obres i, per tant, es va haver d’abandonar la idea inicial d’acabar les obres el 2026, any del centenari de la mort d’Antoni Gaudí, les dades de tancament del 2023 auguren un ritme constructiu constant per als propers anys, amb dues fites clares per al 2025, la culminació de la torre de Jesús, la més alta i central de l’església, i l’acabament de la capella de l’Assumpta i la finalització de la façana posterior del temple, al carrer de Provença.

 

Així ho ha manifestat aquest dimecres el president delegat de la Junta Constructora, Esteve Camps, en la presentació de la Memòria 2023, on s’han detallat alguns aspectes de la situació actual del temple i s’ha convertit en lema un desig centenari, “T’acabarem”. Camps, que ha recordat que al setembre es farà la roda de premsa anual específica sobre la construcció, sí que ha avançat que el temple es troba ja en la seva “fase final” i ha reiterat la voluntat d’enllestir-lo “en una dècada”, tal com ja es va anunciar el 2023, ara bé, sense aclarir si aquesta dècada compta des de l’any passat o de l’actual.

Roda de premsa estat actual Sagrada Familia / Foto: Irene VIlà Capafons
D'esquerra a dreta, Xavier Martínez, director general de la Sagrada Família; Esteve Camps, president delegat de la Junta Constructora, i Josep Faulí, arquitecte director / Foto: Irene Vilà Capafons

En tot cas, l’obra avança i Camps ha anunciat que el desig del moment “no és altre que dir ‘t’acabarem’, és la frase que portem al cor”. Els números sustenten aquest desig, ja que el 2023 s’han comptabilitzat 4,7 milions de visitants, un 24,47%, més que el 2022 i que suposa ja una regularització de la situació prepandèmia. A més, a l’embranzida dels últims anys, coronada el 2023 amb la inauguració de les torres dels evangelistes Mateu i Joan, s’hi sumen les obres acabades l’any passat com la finalització dels soterranis i de la llosa sobre la qual es construirà la capella de l’Assumpta, la finalització de les llanternes de les cobertes laterals i la restauració dels terminals de les torres de la façana del Naixement, les primeres que es van construir fa ja gairebé cent anys.

Inauguració de la torre de Jesús el 2026

Aquests treballs progressaran enguany i el vinent amb la construcció i finalització de la capella de l’Assumpta i de la torre de Jesús, tot i que aquesta última es culminarà “amb la possible inauguració a inicis del 2026, any del centenari de la mort de Gaudí”. Un cop acabades aquestes estructures, que comportaran també la finalització de tota la part posterior del carrer Provença, Camps s’ha mostrat optimista sobre la finalització total, ja que tots els esforços es podran dedicar a la construcció de la façana de la Glòria, la que dona al carrer de Mallorca, que és la gran part pendent de construcció, i també la més polèmica per la possible afectació als veïns dels edificis del davant.

Estat actual Sagrada Familia / Foto: Irene VIlà Capafons
La Sagrada Família va sumar 4,7 milions de visitants el 2023 i continua amb bon ritme aquest 2024 / Foto: Irene Vilà Capafons

En tot cas, cal tenir present que quan des del temple es parla d’acabar l’obra, es parla sempre de la “seva verticalitat”, és a dir, de tot allò que forma part del solar que ocupa tota l’illa de l’Eixample, i no del desplegament de la polèmica escalinata sobre el carrer de Mallorca. “En aquests moments el compromís és el del 2025 acabar el carrer Provença i la torre de Jesús, tota vegada que la inauguració de la torre es farà el 2026”, ha detallat Camps, per afegir que un cop culminades aquestes obres, es passarà a treballar a la façana de la Glòria “en la seva verticalitat, que és del que tenim permís avui en dia”, per afegir que “en deu anys entenem que hi haurà temps per fer-la”. “La il·lusió és que en deu anys estigui acabada, però no deixa de ser una il·lusió”, ha afegit.

Això sí, Camps ha assenyalat que quan parla d’aquesta part de l’obra, s’exclou “la construcció del pont i els paraboloides finals”, encara pendents de permís. Això sí, sense renunciar a la polèmica escalinata: “Seguim al peu de la lletra el que ens va dir Antoni Gaudí que per això som els seus hereus”. En tot cas, sobre la qüestió, Camps ha assenyalat que “sobre la negociació del pont ha de ser l’administració qui digui com s’ha de fer, perquè jo no puc dir a un veí que marxi, ha de ser l’administració”. En aquest sentit, Camps s’ha mostrat optimista d’arribar a un acord amb l’Ajuntament de Barcelona per desencallar la qüestió.

Primera pressa de contacte amb Collboni

De fet, el mateix Camps ha detallat que l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, acompanyat del regidor del districte, Jordi Valls, ja han fet una primera presa de contacte des que està en funcionament l’actual govern municipal per tractar la qüestió: “Van personar-se a la basílica per conèixer in situ la situació real del projecte”. En aquesta primera trobada amb el govern municipal es va “ratificar” el que ja hi havia pendent des de l’anterior mandat, “fer les comissions de treball” per abordar la qüestió de l’escalinata i la previsible expropiació de veïns. Això sí, la Sagrada Família es manté en la intenció de construir l’escalinata.

Estat actual Sagrada Familia / Foto: Irene VIlà Capafons
La Sagrada Família reivindica el seu paper com a espai de culte, amb més de 51.000 assistents a les misses al llarg de l'any / Foto: Irene VIlà Capafons

“No podem renunciar al projecte d’Antoni Gaudí, que el 1915, al plànol presentat a l’Ajuntament de Barcelona queda patent i signat per ell l’escalinata”, ha afirmat Camps, per afegir que malgrat “no renunciar-hi”, estan “oberts a la negociació”. “La negociació està pendent”, ha dit Camps que ha preferit que abans de parlar d’expropiacions cal primer “saber a qui afecten i en quina proporció és de l’Ajuntament i en quina nostra”, per assenyalar que, en tot cas, “ens entendrem, és qüestió de diàleg”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!