El passat cap de setmana el temple expiatori de la Sagrada Família va arribar a una nova fita constructiva, el de la inauguració solemne, amb benedicció inclosa, de les dues noves torres dedicades als evangelistes Joan i Mateu. Amb aquell acte va quedar finalitzat el conjunt de les quatre torres que envolten la futura torre de Jesús, que serà la central i la més alta del temple i va suposar, igualment, la constatació d’una acceleració de les obres que, en només tres anys, han suposat la culminació de cinc torres del pom central, incloent-hi la de la Mare de Déu, inaugurada el 2021, les dels evangelistes Lluc i Marc, estrenades el 2022, i ara les de Mateu i Joan.

És una evidència que les torres de la Sagrada Família són les construccions visualment més tangibles, i les que canvien l’‘skyline’ de Barcelona a marxes forçades. La vella estampa de les quatre torres de la façana del Naixement, finalitzades als anys trenta del segle passat, o les de la façana de la Passió, enllestides als anys setanta del segle XX, han quedat superades per la mola que s’aixeca al creuer del temple, en especial la torre de Jesús, que encara ha de créixer 40 metres sobre la seva altura actual, per arribar als 172,5 metres. Només a tall d’exemple, a l’espai que falta de la torre de Jesús hi cabria el conegut Crist Redemptor de Rio de Janeiro, que fa una altura de 38 metres.

sagrada familia fotos benediccio torres evangelistes fotos sagrada familia (7)
El nou 'skyline' de Barcelona, amb les quatre torres dels evangelistes de la Sagrada Família il·luminades per primer cop el passat cap de setmana / Foto: Sagrada Familia

En aquest context, i després de 141 anys en construcció, la pregunta del milió continua sent la mateixa, quan s’acabarà el temple? Fa uns anys, la mateixa Junta Constructora va avançar la possibilitat d’enllestir les obres el 2026, en coincidència amb el centenari de la mort d’Antoni Gaudí, però l’aturada en sec dels ingressos a causa de l’esclat de la pandèmia de la covid-19 va comportar la revisió d’aquest horitzó i plantejar per l’any 26 només la inauguració de la torre de Jesús. Tot i que la magnitud de les obres pendents portaven a preveure la finalització cap a finals de dècada o principis de la següent, la Junta Constructora havia preferit no aventurar-se a donar una data concreta, però en el marc de la culminació del conjunt de torres dels evangelistes, sí que s’han decidit a avançar una data d’acabament.

En un màxim de deu anys la Sagrada Família estarà acabada". Esteve Camps

Efectivament, dissabte passat, un dia abans de la benedicció de les noves torres, el president delegat de la Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família, Esteve Camps, en el marc d’una entrevista a Catalunya Cristiana, va fer una afirmació que gairebé es pot qualificar d’històrica: “Si no tenim un contratemps important com va ser la pandèmia, en un màxim de deu anys la Sagrada Família estarà acabada”. És a dir, per primer cop després del sotrac pandèmic, la basílica de la Sagrada Família té data d’acabament, el 2033, és a dir, 151 anys després de l’inici de les obres.


Ara bé, cal tenir en compte que el mateix Camps va aclarir, en la mateixa entrevista, que per la data d’acabament es referia a l’aspecte constructiu de l’estructura, però no pas a la decoració, ja que, per exemple, la façana de la Glòria, que encara està per fer més enllà de la carcassa existent, i que tindrà quatre torres similars però més altes que les de les façanes del Naixement i la Passió, contindrà més d’un centenar d’escultures, que probablement quedarien per més endavant. El mateix concepte de finalització tampoc inclou el controvertit pont i escalinata d’accés pel carrer Mallorca, tot i que no s’hi renunciarà: “No he vist mai que l’acabament d’una església estigui vinculat a un pont”. 

sagrada familia fotos benediccio torres evangelistes fotos sagrada familia (5)
Les noves torres estaran il·luminades durant tot el període nadalenc, igual que la de la Mare de Déu / Foto: Sagrada Família

De fet, la construcció de l’accés a la façana de la Glòria és un dels punts més espinosos del temple expiatori, perquè queda fora del solar on es construeix la Sagrada Família i, a més d’envair la via pública, podria suposar el desnonament dels veïns que hi viuen just al davant, que ja s’han posicionat en contra de manera reiterada en els darrers anys. Amb tot, Camps va anunciar en l'entrevista a Catalunya Cristiana que ja havia sol·licitat una reunió amb el govern municipal i aquest mateix divendres a 'betevé', va confirmar que la reunió tindria lloc al gener, amb la tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Laia Bonet, com a interlocutora.

Igualment, cal tenir en compte que, en l’esmentada entrevista de dissabte passat, el president delegat de la Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família va assegurar que ja havien acceptat fer una escalinata més estreta però que no renunciarien “al projecte que va presentar Antoni Gaudí l’any 1915, amb les escales perfectament definides, i que tothom pot contemplar a l’Arxiu Municipal de Barcelona”. En tot cas, les declaracions de Camps fixen al calendari una nova data a tenir en compte, que se suma a la previsió d’enllestir el 2026 la torre de Jesús. L’any 2033, doncs, la Sagrada Família es podria donar per acabada.

Imatge principal: El cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, i el nunci apostòlic d'Espanya i Andorra, Bernardito Auza, contemplen la il·luminació de les noves torres dels evangelistes Joan i Mateu / Foto: Sagrada Familia