Barcelona celebrarà el 2026 l'Any Gaudí en commemoració del centenari de la mort de l'arquitecte, tal com ha aprovat per unanimitat la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports de l’Ajuntament de Barcelona a partir d’una proposta presentada pel Partit Popular, que insta el govern municipal a declarar 'Barcelona Ciutat Gaudí 2026' amb diverses activitats culturals, organitzades conjuntament amb col·laboració d’entitats vinculades a l’arquitecte. El regidor del PP Víctor Martí de Villasante ha destacat que Gaudí va ser un "visionari" i ha apuntat que per celebrar un centenari "ambiciós" cal entomar-ho amb temps perquè la commemoració estigui "a l'altura del geni". 

Martí de Villasante ha reclamat que l’Any Gaudí inclogui “una gran exposició que mostri les seves obres més destacades, incloent-hi plànols, maquetes i fotografies; la realització de visites temàtiques i recorreguts especials per les principals obres de Gaudí, permetent que els residents i els visitants explorin de prop la seva contribució a l’arquitectura; conferències acadèmiques d’experts en Gaudí per poder aprofundir en el seu llegat i influència; la celebració de tot tipus d’esdeveniments culturals com concerts, projeccions o representacions teatrals relacionades amb la seva vida, obra i llegat; i també, el lliurament d’uns premis i reconeixements a persones o institucions que hagin contribuït de manera significativa a la conservació i promoció del llegat de l’arquitecte”.

Des del govern municipal, la tinenta d'alcaldia Maria Eugència Gay ha compartit la necessitat de commemorar el centenari de la defunció i ha apuntat que el 2026 serà una ocasió "única", ja que Barcelona serà la Capital Mundial de l'Arquitectura i acollirà el Congrés de la Unió Internacional d'Arquitectes. "Gaudí ha permès a la ciutat florir", ha afirmat Gay, que ha celebrat el patrimoni arquitectònic que l'arquitecte va deixar com a llegat. "No s’entendria que no es fes aquesta celebració”, ha afegit Gay. Amb tot, de moment no hi ha cap concreció dels plans de l’Ajuntament per celebrar l’efemèride.

La torre més alta de la Sagrada Família, pel 2026

En canvi, qui sí que té plans relacionats amb el 2026 és la Junta Constructora de la Sagrada Família, la gran obra -encara inacabada-, de Gaudí a Barcelona. Fins al 2020 i la irrupció de la pandèmia de la Covid-19, es preveia que l’any del centenari de la mort de Gaudí fos també el de la finalització del temple expiatori, però a causa de la paràlisi dels ingressos durant el confinament, ara la intenció és tenir finalitzada per aquell any la torre de Jesús, una fita per si mateixa prou important, ja que es tracta de la torre més alta que tindrà el temple, coronada per una monumental creu de quatre braços.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!