Amb la majoria d'enquestes situant la candidatura d'Esquerra Republicana en la quarta posició en les eleccions municipals del 28 de maig a Barcelona, la número 2 de la llista d'Ernest Maragall, Elisenda Alamany ha assegurat que a hores, d'ara, tot i l'anomenat "efecte Trias", per la irrupció de l'exalcalde com a candidat de Junts, el rival dels republicans és el PSC de Jaume Collboni. Segons ha defensat Alamany, en les dues anteriors eleccions, el 2015 i el 2019, els barcelonins van votar un canvi a la ciutat, demostrant que "no volien ni Trias ni Colau", mentre el seu partit va guanyar els darrers comicis. Tot i que també ha criticat la gestió dels comuns al capdavant de l'alcaldia durant aquests vuit anys, assegurant que s'han enrocat en posicions sectàries i evitant posar el focus en els temes que preocupen a la ciutadania, com són la neteja i la seguretat, s'ha fixat en el cas de Xavier Trias, assegurant que l'exalcalde de Barcelona "porta propostes per a una ciutat que no existeix". A més, ha considerat que no es presenta a les eleccions municipals per salvar la capital catalana o posar la ciutat al centre sinó per "salvar Convergència". "Ell no tenia gens d'interès a concorre a les eleccions i després va canviar d'opinió, però no va ser per ell, sinó pels altres", ha reflexionat la republicana sobre la decisió de Trias en una entrevista al programa Cafè d'Idees de La 2. 

Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

A més, Alamany ha assegurat també que el candidat que ara lidera bona part de les enquestes juntament amb Jaume Collboni i per davant d'Ada Colau, "representa part de l'independentista que moltes vegades, s'ha quedat amb la cosa més abstracta", mentre ha reclamat un independentisme "útil i que treballi per la gent".  En aquest sentit, s'ha referit també a les paraules de la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, a qui li ha retret un "discurs dur i desconnectat", assegurant que les seves declaracions fan referència a un moment del moviment que la població ja ha superat, parlant del "ho tornarem a fer", les efemèrides o les dates clau: "Hem passat d'un projecte il·lusionant a dir únicament que Junts i ERC han d'anar de bracet per un projecte conjunt. Això no sedueix i no representa el 80% que ERC vol representar".  La número 2 d'ERC a Barcelona ha lamentat també que el procés ha rebregat el significat de ser independentista: "Ho ha fet lleig", ha conclòs.  

Els projectes de Trias i Collboni, molt similars segons Alamany

Tornant a les eleccions municipals del pròxim 28 de maig, Alamany ha assegurat que la proposta de Trias i Jaume Collboni són molt properes, ja que fan referència a "un model de ciutat amatent a allò que li arriba de fora", mentre s'ha preguntat per què Barcelona no es pot construir segons els seus propis valors. L'exportaveu dels comuns al Parlament ha posat com a exemple el carrer Ferran, que porta a les dues institucions més importants del país, segons ella, en referència a l'Ajuntament i el Palau de la Generalitat, que durant l'època de la pandèmia va estar desert i amb les persianes abaixades perquè mira al turisme i no als veïns. "Jo vull Rambles del Poblenou, que els comerciants van apujar la persiana perquè creien que havien de contribuir a una ciutat plena de vida"

Davant els resultats més que ajustats que preveuen les enquestes i la necessitat de pactes per encapçalar el consistori barceloní, Alamany no ha aclarit amb qui està més disposada a pactar ERC, si amb els comuns d'Ada Colau o amb Trias, però ha assegurat que se sent allunyada de les posicions que volen una "Barcelona saturada per aquells que vinguin de fora", en referència a les propostes de Junts. "Estic lluny dels que no pensen en aquells que marxen de la ciutat perquè és insostenible viure-hi. Estic lluny d'aquells que no critiquen que hi hagi famílies joves que marxen, perquè han de destinar els ingressos al lloguer, per la contaminació, per la manca d'escoles bressol. Jo no vull una Barcelona que m'expulsi", ha insistit. Amb tot, durant l'entrevista, també ha criticat la gestió de Colau, tot i que ERC ha donat suport a bona part de les seves iniciatives, assegurant que, tot i les seves bones intencions, "ha tancat la ciutat" i aquesta ha deixat de brillar.