Els sous dels polítics en dietes per intervenir a les reunions de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, AMB, ja s'equivaldran amb les partides destinades als consellers en actes similars del Parlament.

Aquesta és la mesura que s'ha pres per aquesta institució presidida per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, l'única que s'ha abstingut de votar a favor juntament amb els comuns. L'explicació, malgrat ser contradictòria, és perquè aquesta rebaixa la considera insuficient. No obstant, cal recordar que Colau va decidir renunciar a la despesa destinada.

Tensió amb el PSC

El seu soci de govern a l'Ajuntament, el PSC ha retret a Colau haver-los pressionat per arribar a una rebaixa que suposa un 70% menys del que fins ara cobraven. La proposta ha tirat endavant, malgrat tot, amb el sí dels socialistes, Esquerra, Junts i Ciutadans.

Fent números, el plenari ha acordat una remuneració única de 265 euros per a tots els càrrecs. Colau, si acceptés la rebaixa, deixaria de percebre els 885 euros marcats fins ara. Per la seva banda, també li afecta al socialista i vicepresident executiu Antoni Balmón, fins ara en 730 euros i els 575 dels altres dos vicepresidents.

De fet, Colau va enviar una carta a Balmón, també alcalde de Cornellà, per baixar les percepcions de les dietes amb l'objectiu de "donar exemple". Precisament, Balmon ha estat un dels més perjudicats per la decisió. Alguns membres asseguren que la presència de l'alcaldessa s'ha tornat inèdita i recorden que l'últim ple a què va acudir va ser el passat mes de juliol.

També s'inclou una simplificació de les dietes per assistència a la resta d’òrgans de l’AMB amb un import únic de 500 euros per a la Junta de Portaveus, 400 euros per a la Junta de Govern i la Comissió Executiva i de 145 euros per a la Comissió Informativa. Malgrat tot, no es qüestiona com la Covid ha pogut afectar uns conceptes, els de dietes, que no estan justificats si la no presencialitat impedeix justificar aquestes despeses.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat