La vinculació de Barcelona amb Tel-Aviv arribarà finalment al ple municipal del 27 de gener, que coincideix en el calendari amb la celebració del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, però no en la forma de petició popular defensant trencar l’agermanament, que promou l’entitat ciutadana Prou Complicitat i que tot indica que es portarà al ple de febrer, sinó en la forma d’una proposta per defensar precisament tot el contrari, mantenir l’actual vinculació amb la ciutat israeliana, un cop el grup municipal de Ciutadans ha entrat a registre una proposició en aquest sentit perquè es debati al proper plenari.

En concret, aquest grup polític portarà al ple municipal una proposició per “promoure la bona entesa amb el poble d’Israel, mantenir l’agermanament amb la ciutat de Tel-Aviv, rebutjar l’antisemitisme i condemnar els moviments de boicot a aquell país”, una proposta que va en sentit diametralment contrari a l’impulsat per Prou Complicitat i que compta amb el suport explícit de Barcelona en Comú i de la CUP -tot i que aquest partit no té representació al consistori barceloní-. De fet, tot apunta que la proposta que defensa el desagermanament no es presentarà al ple de gener, tot i que no serà fins a principis de la setmana vinent, quan es doni a conèixer l’ordre del dia i les propostes dels partits, si finalment entra o no entra. 

En tot cas, segons han assenyalat fonts de Ciutadans a elNacional.cat, el propòsit de la proposta de refermar l’agermanament és la d’“avançar-se” a l’altra proposta, de tal manera que obligarà la resta de formacions amb representació al ple municipal a posicionar-se. De fet, de moment només està clar que Barcelona en Comú dona suport al trencament de relacions mentre que Junts per Catalunya, el Partit Popular i Valents ja van anunciar la seva disposició a votar en contra de trencar relacions. Pel que fa a Ciutadans, tot i que dilluns passat i a preguntes d’aquest mitjà van preferir no fixar posicionament, la iniciativa coneguda aquest divendres deixa clara la posició contrària al boicot a Tel-Aviv.

Rebuig de les comunitats jueves

Pel que fa a PSC i ERC, encara no han fixat el seu posicionament, però malgrat la proposta de boicot no es debati fins al febrer, la proposta presentada per Ciutadans els forçarà a posicionar-se en el ple de divendres vinent. Cal recordar que la proposta de trencar l’agermanament compta també amb el rebuig d’entitats de suport a Israel catalanes, així com del Consell Jueu Europeu, que ha fet arribar una carta a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, mostrant el seu rebuig. Qui sí que s’ha posicionat a favor del trencament ha estat el Síndic de Greuges de Barcelona, David Bondia