L'amenaça de boicot de l'Ajuntament de Barcelona a la ciutat de Tel-Aviv, que comportaria trencar l'agermanament amb la ciutat israeliana, ha arribat al Congrés Jueu Europeu. En concret, el president de la Federació de Comunitats Jueves de l'Estat espanyol, Isaac Benzaquén, ha enviat una carta a l'alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, que el Congrés Jueu Europeu ha difós a escala internacional, on expressa preocupació per la votació i demana que Barcelona "continuï construint ponts d'harmonia, sigui sensible a totes les minories, i eviti promoure discursos de rebuig i aïllament". "Us escric amb molta preocupació, perquè tinc coneixement de la campanya de “boicot” contra l'agermanament entre la ciutat de Barcelona i Tel-Aviv i per trencar les relacions amb Israel. Tot això, sota l'alarmant lema “Barcelona amb l'apartheid NO”, ha manifestat.

Ha recordat que totes les comunitats jueves de l'Estat estan preocupades per com "els membres de la nostra comunitat de Barcelona, ​​tots ells barcelonins d'origen o adopció i independentment de la seva filiació política, estan vivint aquesta campanya de ruptura". "Barcelona i Tel-Aviv són societats obertes i acollidores. Són ciutats capdavanteres, reconegudes en molts àmbits com en l'organització de congressos d'alta tecnologia. Són ciutats que atrauen inversions, start-ups i turisme. Són descobridores de l'art i la cultura, defensores dels drets LGTB i amb ports acollidors per a tothom. Els barcelonins i Tel-Aviv sempre han acollit tothom per igual i no tolerarien cap mena de boicot" afegeix.

Les comunitats recorden que Barcelona és una de les destinacions preferides dels habitants de Tel-Aviv, així com de centenars de milers de turistes que arriben de l'altra banda del Mediterrani. "No entenc com podran desembarcar a la ciutat quan no siguin benvinguts. Per això fem una crida a tots els polítics de l'Ajuntament de Barcelona, ​​com també als seus predecessors, perquè permetin que Barcelona continuï construint ponts d'harmonia, sensible a totes les minories, i que evitin promoure discursos de rebuig i aïllament. És un orgull per a tots nosaltres poder passejar per la Rambla i sentir en hebreu com cada dia més empresaris, professionals i turistes ens admiren i venen a invertir aquí, a viure amb nosaltres o simplement a visitar-nos", apunta.

Recorda la salutació en català a l'aeroport de Tel-Aviv

La carta recorda l'ús del català i l'euskera a l'aeroport de Tel Aviv. "És un orgull per a tots nosaltres poder aterrar a l'aeroport de Tel-Aviv i ser rebuts en diversos idiomes amb un missatge cordial de “Bienvenidos”, “Benvinguts” i “Ongi etorri”. És una mostra de respecte i unió entre societats respectuoses i modernes que hem de defensar. Barcelona és una terra d'acollida", conclou.

La votació de la proposta, que té el suport dels Comuns, està previst que tingui lloc en el ple municipal del mes de febrer, el dia 24. Tel-Aviv és una ciutat nova creada per jueus el 1909, en ple domini otomà del Pròxim Orient. No és la capital d'Israel tot i ser la ciutat més dinàmica, perquè aquest títol el té Jerusalem des de la independència del 1948, i allà tenen la seu el govern israelià i les altres institucions del país. Tel Aviv és considerada l'única ciutat que competeix amb certa igualtat amb la costa Oest dels EUA en start ups.