La iniciativa popular que aglutina la plataforma Prou Complicitat i que sota el nom de Barcelona amb l’Apartheid NO vol portar al ple municipal una proposta per trencar l’acord d’agermanament amb les ciutats de Tel-Aviv i Gaza ha sumat ja 4.135 signatures, una xifra superior a les 3.750 requerides per elevar la iniciativa al plenari. Això vol dir que en un proper ple municipal, probablement el que tindrà lloc el 27 de gener, es podrà debatre una proposta de desagermanament que de moment només compta amb el suport explícit de Barcelona en Comú -que fins i tot ha fet crides a signar la petició-, a banda de la CUP, que no té representació al consistori barceloní. 

Aquesta petició demana que es revoqui l’acord d’amistat i cooperació subscrit el dia de la Mercè de l’any 1998 entre Barcelona, Gaza i Tel-Aviv i ja va ser polèmica per l'aparició de logotips institucionals de la Generalitat en fulletons amb informació per firmar a favor de la campanya. A més, el Síndic de Greuges de Barcelona, David Bondia, va posicionar-se a mitjans de desembre també a favor de trencar l’acord. Des de l’altra banda, entitats de suport a Israel defensen el manteniment de l’acord i consideren que l’intent de trencar-lo no és més que una maniobra orquestrada des de Barcelona en Comú que, a més, no sembla tenir possibilitats d'aconseguir l'aprovació en el ple municipal, tot i que encara no es coneix el posicionament de la resta de grups.

Desagermanar-se d’una ciutat és acusar els ciutadans d’algun tipus de maldat”, apunta en declaracions a elNacional.cat Toni Florido, president de l’Associació Catalana d’Amics d’Israel (ACAI), que destaca que precisament Tel-Aviv -reconeguda per Espanya i molts altres països del món com a capital de l’Estat d’Israel-, és “una ciutat que és símbol del progrés, la pluralitat i la llibertat”. De fet, segons apunta Florido, en aquesta ciutat han trobat acollida “palestins de la comunitat LGTBI, que han hagut de fugir dels territoris palestins perquè la seva opció està subjecta a persecució”.

“No són propalestins, són antiisraelians”

Així mateix, Florido recorda que el mateix propòsit de l’acord d’agermanament és que “per molt difícil que pugui ser la situació, Barcelona serà un espai que faciliti la pau i l’entesa”, i per això mateix, demanar el trencament és “demanar que no hi hagi un espai per a la pau, és una proposta per eliminar un espai de diàleg” i per això considera que els seus impulsors, “no són propalestins, són antiisraelians que alimenten la seva obsessió contra l’Estat d’Israel”. “Els seus impulsors es retraten com a persones que no tenen cap mena de sentit de la pau i de l’amistat”, afegeix.

De fet, per al president de l’ACAI, tot plegat és una maniobra de Barcelona en Comú, que defensa una iniciativa que va “en contra dels interessos dels barcelonins, de Catalunya i contra tota una ciutat, independentment de les persones que hi viuen”, i per això considera que es tracta d’una “proposta de caràcter xenòfob”. Florido també carrega contra David Bondia, Síndic de Greuges de Barcelona, de qui considera que “s’ha excedit i no compleix les seves funcions institucionals”. “Fa molts anys que es mou en aquest món d’entitats que intenten deslegitimar l’Estat d’Israel”, afegeix el president de l’ACAI, que considera que tot l’escenari de recollida de signatures no és més que un “intent de fer veure que això neix de la iniciativa ciutadana quan no deixa de ser una estratègia ben coordinada”. “No han pogut suportar en tot aquest temps que han tingut l’alcaldia estar agermanats amb Tel-Aviv”, afegeix.

Amb tot, el president de l’ACAI confia que la iniciativa no prosperi si s’arriba a debatre al ple municipal: “Dubtem molt que cap altre partit voti a favor”, afirma, perquè “partits com ERC i el PSC no es poden permetre fer actuacions d’aquest tipus”, però sosté que servirà perquè els comuns “saldin el deute que tenien amb aquestes entitats”.

27 de gener, dia de les Víctimes de l’Holocaust

Tot i que fonts de l’Ajuntament de Barcelona consultades per aquest mitjà recorden que encara no s’ha validat l’ordre del dia del ple del 27 de gener, en cas que es tracti aquesta qüestió es donarà la circumstància que es farà precisament el mateix dia que se celebra el dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, tot recordant que el mateix dia de l’any 1945, ja en la fase final de la Segona Guerra Mundial a Europa, tropes soviètiques van alliberar el camp de concentració i extermini nazi d’Auschwitz-Birkenau. Una coincidència, com a mínim, molt desafortunada.