El conjunt de les quatre torres de la Sagrada Família dedicades als evangelistes ha quedat completat aquest dijous, un cop s’ha col·locat la figura que identifica l’evangelista Joan, l’àliga. Amb aquesta coronació s’arriba a una fita important en la construcció d’aquest temple de Barcelona iniciat fa 141 anys, ja que amb aquestes torres l’interès se centrarà ara en la de Jesús, que serà la més alta del temple dissenyat per Antoni Gaudí. De fet, les torres dels evangelistes estan pensades com una aurèola al voltant de la torre de Jesús, que a més serviran per a il·luminar-la un cop estigui enllestida, l’any 2026.

La culminació de la torre de l’evangelista Joan arriba l’endemà que es donés per finalitzada la corresponent a l’evangelista Mateu amb la col·locació de la peça escultòrica de la figura humana que l’identifica. Amb tot, les torres estan cobertes per bastides, i per això els terminals no es podran veure clarament des del carrer fins que estiguin retirades, un procés que es durà a terme les properes setmanes amb l’objectiu que les torres estiguin preparades per a l’acte de benedicció i encesa de l’enllumenat que tindrà lloc el diumenge, 12 de novembre.

Les figures que coronen les torres es corresponen amb el tetramorf, la manera tradicional amb que la iconografia cristiana identifica cada evangelista, amb un bou per a Lluc, un lleó per a Marc, un home per a Mateu i una àliga per a Joan. Les quatre figures són obra de Xavier Medina-Campeny i estan fetes en marbre blanc. Com a part del conjunt de les torres centrals, aquestes envolten la torre de Jesús i fan 135 metres d’altura. Són, així, les terceres més altes del temple després de la corresponent a la Mare de Déu, que en fa 138 i la de Jesús, que actualment en fa 131 però arribarà als 172 metres quan estigui enllestida.

La benedicció, el 12 de novembre

Tal com es va anunciar en la roda de premsa de presentació de les novetats, el 12 de novembre se celebrarà una missa de benedicció que marcarà l’inici de les il·luminacions de les quatre torres, les quals perdurarà fins Nadal. A més, durant tot el mes de novembre es preveu una programació d’actes culturals per celebrar la finalització del conjunt de les torres dels evangelistes amb la ciutadania.

 

Amb la finalització de les torres dels evangelistes, només quedaran pendents la de Jesús i les quatre de la façana de la Glòria. La culminació de la torre de Jesús està prevista per al 2026, en ocasió del centenari de la mort d’Antoni Gaudí. Actualment, té una altura de 131 metres un cop culminat el novè dels dotze nivells del tronc previstos abans del terminal i ara caldrà pujar una bastida exterior per continuar la construcció d’una torre que quan estigui culminada arribarà als 172 metres d’altura. Pel que fa a les torres de la façana de la Glòria, encara s’han de començar a construir, però cal tenir en compte que està pendent resoldre el conflicte de l'escalinata al carrer de Mallorca, que enfronta la Junta Constructora amb els veïns.