El debat polític sobre la reforma del delicte de sedició s’ha traslladat aquest divendres al matí al ple municipal de l’Ajuntament de Barcelona per la via de dues proposicions presentades pels grups municipals de Ciutadans i el Partit Popular, que tot i no ser exactament iguals, conduïen al mateix fi, intentar posicionar el plenari en contra de la reforma de la sedició i l’eventual reforma del delicte de malversació. En aquest sentit, Ciutadans ha presentat una proposta perquè el ple rebutgés una eventual modificació del delicte de malversació mentre que els populars demanaven que l’Ajuntament instés al govern espanyol a retirar la iniciativa parlamentària per reformar la sedició. Com era previsible, totes dues han estat rebutjades.
De fet, que les dues propostes, que s’han debatut conjuntament, hagin rebut només el suport dels propossants, de Valents i de la regidora no adscrita ja entrava dins del que era fàcilment predictible, ja que tant els partits independentistes, ERC i Junts, com els dobles socis de govern a Barcelona i al govern espanyol, els comuns i els socialistes, han rebutjat les propostes, en clara sintonia amb el posicionament que mantenen els dos partits al Congrés dels Diputats. Ara bé, si l’únic objectiu era portar el debat a la Casa Gran, doncs aleshores sí que es pot interpretar que Cs i PP ho han aconseguit, tot i que sense més conseqüència que l’inevitable rebuig.
En tot cas, el debat ha estat un dels més encesos del plenari, amb Paco Sierra, l’encara president del grup municipal de Ciutadans, que ha rebuscat en el seu catàleg d’adjectius per assegurar que la malversació és un delicte “execrable”, i ha plantejat que reduir les penes per aquest delicte forma part de la “carta als Reis” dels partits que sostenen el govern espanyol, que a parer seu són, “els mateixos que volen trencar Espanya”. Per la seva banda, el president del grup municipal del Partit Popular, Josep Bou, no ha volgut quedar-se enrere i ha afirmat, respecte a la reforma de la sedició, que “les lleis d’Espanya no es poden redactar a la seu d’un partit polític” i menys per acomodar-se a les necessitats “dels que es van aixecar contra la nostra nació”. Eva Parera, líder de Valents, s’ha alineat amb aquests dos partits, però els ha retret que no hagin presentat una moció de censura al Congrés dels Diputats, que hauria evitat el debat. La regidora no adscrita, Marilen Barceló, també s’ha mostrat a favor de les dues propostes.
Per l’altra banda, la portaveu d’ERC, Elisenda Alamany, ha recordat que els dos partits propossants són “irrellevants a Catalunya” i ha reivindicat el paper dels republicans en la consecució de la reforma de la sedició, com a “un pas que ens permet avui estar millor que ahir”. “Recordin que Pedro Sánchez va prometre reintroduir el delicte de referèndum il·legal i ara som aquí, déu n'hi do”, ha afegit. Per part de Junts, la presidenta del grup municipal, Neus Munté, ha assenyalat que Junts defensa “la derogació real, no la substitució d’un delicte per un altre que sembla fet a mida”, i ha recordat que Borrell ja ha assenyalat que al delicte “se li canvia el nom, però l’essència no desapareix”.
Bonet creu que s'hauria pogut extradir Puigdemont
Precisament, aquesta línia argumental és la que ha defensat per part del PSC la tinenta d’alcaldia Laia Bonet, que ha assenyalat que amb el delicte de desordres agreujats, “probablement Puigdemont hauria estat extradit des d’Alemanya”. Finalment, el regidor Marc Serra ha defensat per part de Barcelona en Comú el vot contrari a les dues proposicions assenyalant que la reforma de la sedició “és una oportunitat de trobar una solució a un conflicte que té una naturalesa política”. Al finalitzar el debat, cap sorpresa. Les dues propostes han estat rebutjades, però Ciutadans i el Partit Popular han exercit la seva capacitat de portar el debat del Congrés al ple municipal de Barcelona.