La plaça dels Àngels de Barcelona serà reformulada en el marc d’una reconversió integral que inclourà l’ampliació del MACBA en un dels extrems de la plaça i la conversió de la capella de la Misericòrdia en el nou Centre d’Atenció Primària del Raval Nord. El plantejament inicial, encara pendent de concreció final, és el de trobar una “simbiosi virtuosa entre cultura, salut i més i millor espai”, segons ha declarat aquest dilluns l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, a l’hora de presentar unes propostes que, en tot cas, no són definitives, -inclòs s'han mostrat 'renders' amb l'advertiment que es tracta d''estudis preliminars que no representen una proposta definitiva- però preveuen deixar enrere la formulació de plaça dura d’aquest espai, o segons el mateix Collboni, “canviar la concepció dels anys 80 i 90 per anar cap a places més jugables i amables, més permeables i amb ombres”. Tot plegat per crear “una plaça més del segle XXI”.

En aquest context, la futura plaça comptarà amb l’ampliació del MACBA -una possibilitat qüestionada per part dels veïns-, però també amb el nou CAP, fet que comporta repensar els usos de tot l’espai públic. De fet, el nou plantejament genera nous interrogants, ja que, d’una banda, cal tenir present que sota de la plaça hi ha un aparcament, fet que limita les actuacions pel que fa a la instal·lació d’arbrat i generació d’ombres, i de l’altra que es parteix de la nova utilització del sòcol sobre el que se situa el MACBA, actualment utilitzat com a gran punt de trobada dels patinadors de Barcelona. “Hem de repensar la plaça d’acord amb les necessitats actuals”, ha afirmat l’arquitecta en cap, Maria Buhigas, que ha insistit que el nou plantejament “no es fa per evitar a uns a o altres”. “Ha d’haver-hi també espai per a la gent gran, espais jugables i espais d’estada”, ha afegit l’alcalde per assenyalar que “això no exclou altres usos, però no que es monopolitzi l’ús d’aquest espai”. De fet, el futur dels patinadors ha quedat, com a mínim, en interrogant, en un plantejament que no preveu cap espai específic per als que, avui en dia, són els principals usuaris de la plaça.

El Nou CAP, en servei el 2026

Pel que fa al nou CAP Raval Nord, serà la primera actuació d’envergadura a l’entorn, amb la reconversió de l’antiga Capella de la Misericòrdia en el nou Centre d’Atenció Primària Raval Nord – Doctor Lluís Sayé, que comptarà amb 2.500 metres quadrats i una inversió de 13 milions d’euros. Les obres estan a punt de ser licitades per la Generalitat de Catalunya i es preveu que comencin al mes de juny, mantenint així el calendari perquè entri en funcionament el primer trimestre de 2026. El nou edifici substituirà l’actual equipament del carrer Torres i Amat i la plaça Terenci Moix, ampliant-ne la capacitat assistencial.

L’ampliació del MACBA, pel 2027

Pel que fa a l’ampliació del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), durant aquest mes de març, l’Ajuntament de Barcelona té previst enllestir la tramitació urbanística per a l’ampliació del museu amb l’aprovació del Pla Especial Integral i de Millora Urbana (PEIMU) necessari. Amb aquest tràmit, es podria licitar obres al juny i començar a construir al mes de novembre d’enguany els nous espais, que compten amb 2.110 m² de noves sales d’exposició, galeria, magatzems i instal·lacions, i 349 m² de mirador oberts per a ús de la ciutadania. La previsió és enllestir-lo el 2027.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!