Aquest dimecres ha entrat en vigor la prohibició de mantenir oberts, durant la nit, els supermercats de deu carrers del districte de Ciutat Vella de Barcelona, en concret, els establiments situats als carrers Ferlandina, Joaquín Costa, Paloma, Tigre, Guifré, Peu de la Creu, Carme, Escudellers, Nou de Sant Francesc i Nou de Zurbano. A més, aquesta mesura també l’hauran de complir els futurs establiments d’aquest tipus que es vulguin obrir en aquestes zones en un futur. En paral·lel, també s’han marcat nous horaris més restrictius per a la pràctica de l’skate a la plaça dels Àngels, al Raval, la principal zona de reunió d’skaters de Barcelona.

Segons ha informat l’Ajuntament de Barcelona, els supermercats –que per llei estatal poden mantenir-se oberts tota la nit– hauran de tancar entre les 22 hores i les 7 hores, a fi de conciliar la seva activitat amb el descans del veïnat. Aquesta mesura forma part de l’estratègia contra el soroll que està desplegant el govern municipal en diferents punts de la ciutat, després d’haver mesurat, a través d’aparells de sonometria, els decibels en diferents zones de concentració d’establiments de concurrència pública. Precisament, en aquests deu carrers de Ciutat Vella s’hi ha detectat un excés de soroll, sobretot en horari nocturn.  El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ha explicat que aquesta limitació ja existia per alguns supermercats des de 2018 però que s’ha detectat que no era suficient a l’hora de conciliar l’activitat d’aquests establiments amb el descans del veïnat, “que és una prioritat pel districte”.

Dues hores menys d’skate

A més, el districte també ha ampliat, en dues hores més, la prohibició de la pràctica de l’skate a la plaça dels Àngels i els carrers que hi conflueixen. Si fins ara la franja horària de prohibició era de les 22 hores a les 7 hores, ara aquesta s’estendrà fins a les 9 hores, amb l’objectiu de respectar el descans del veïnat d’aquest espai. Aquest lloc, situat davant del MACBA, és, per les seves característiques físiques, un punt de trobada habitual de persones que practiquen l’skate. L’alta afluència de practicants, però, ha obligat el districte a limitar-ne l’horari, atesa l’alt impacte físic i acústic d’aquest ús a la resta de veïnat, sobretot en horari nocturn. Per això, des de 2019, està prohibit circular amb skate des de les 22 hores. Aquesta mesura, que modifica el decret de prohibició que ja existia, s’ha publicat aquest dimecres al BOPB i entrarà en vigor quan finalitzi el període d’exposició pública i resolució d’al·legacions, si n’hi ha. Un cop sigui vigent, l’incompliment podrà ser sancionat per part de la Guàrdia Urbana.