Carpeta tancada: el MACBA ja té projecte d'ampliació. Després de la polseguera que va aixecar l'ampliació del Museu d'Art Contemporani de Barcelona, per la disputa entre aquest equipament i el CAP del Raval Nord per instal·lar les seves respectives ampliacions a la Capella de la Misericòrdia, el consell general del museu ha fet pública la resolució del concurs públic que permetrà guanyar espai a la col·lecció de la pinacoteca.

Els guanyadors han estat els estudis H Arquitectes i Christ&Gantenbein amb la proposta Galeria, la qual permetrà augmentar l'espai disponible del museu en 3.000 metres quadrats. Segons han informat en la roda de premsa per presentar el resultat del concurs, l'obra estarà acabada el 2023 i tindrà un cost de 5,5 milions d'euros.

El projecte planteja ampliar el MACBA davant del Convent dels Àngels en una zona per construir per resoldre la falta de superfície expositiva per a una col·lecció de prop de 6.000 peces. I, segons el jurat, el projecte "resol amb pulcritud el diàleg a tres escales diferents: amb el barri, amb la ciutat i amb el museu".

Proyecto Plaça dels Angels MACBA

El projecte de H Arquitectes i Christ&Gantenbein per l'ampliació del MACBA

Amb nou pas definitiu, el MACBA podrà desplegar una col·lecció que ha anat creixent des de fa 25 anys, permetrà exposar un major nombre d’obres dels fons i adequar els espais de la Capella i el Convent dels Àngels com a zones expositives, respectant el projecte que van desenvolupar als anys vuitanta Clotet i Tusquets. La solució proposa que l'espai de l'església del Convent esdevingui una zona de trobada i la converteix en l’element central per la circulació a la planta baixa.

Galeria ofereix una façana a la plaça dels Àngels "prou transparent" per percebre des de la plaça els elements patrimonials de l'absis de l'església, amb contraforts d'obra de ceràmica, construïts davant dels existents en el volum del projecte de Clotet i Paricio, i els continua fins a l’edifici que tanca la plaça pel sector oest. 

foto 3785468

El projecte de H Arquitectes i Christ&Gantenbein per l'ampliació del MACBA

A més, el projecte ofereix diversos recorreguts circulars en l'ampliació que faciliten les connexions tant amb l’edifici Meier, a través d'una actuació al soterrani, com amb el conjunt del Convent dels Àngels. El projecte de la zona central allotja tres sales expositives noves de 370 metres quadrats.

El projecte Galeria s'ha imposat a les cinc propostes finalistes i el jurat de 21 experts internacionals l'ha proclamat guanyadora del concurs de projectes per a la redacció de l’avantprojecte de l’ampliació i reforma del Museu d’Art Contemporani de Barcelona al Convent dels Àngels, després d'haver obtingut la puntuació més alta d'acord amb els criteris de valoració fixats pel plec de bases. L'actuació respon als reptes i objectius de l'Estratègia 2022 fixada pel MACBA, que busca reordenar i millorar els espais i serveis del museu.

 

Imatge principal, projecte d'H Arquitectes i Christ & Gantenbein per a l'ampliació de l'MACBA