El president del Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a l’Ajuntament de Barcelona i alcaldable en les eleccions municipals de maig del 2023, Ernest Maragall, ha reivindicat el seu lideratge com a “principal força de la ciutat” per donar el tret de sortida al nou curs polític i a la llarga cursa electoral que hauria de culminar, segons el seu parer, amb el “canvi que la ciutadania espera”. “Estem a l’últim any d’un mandat i hi ha impaciència ciutadana perquè arribi el canvi”, ha afirmat Maragall aquest dilluns al matí en una roda de premsa que ha volgut convertir en l’inici del curs i també en el moment inicial d’una precampanya electoral que es preveu força llarga.

L’alcaldable d’ERC ha afirmat que aquest estiu s’ha evidenciat “el no govern de la ciutat”, amb exemples com el retorn del turisme massiu "sense que ningú de l’Ajuntament sigui capaç de governar-lo”, afegit als evidents problemes de brutícia i inseguretat. “Barcelona està preparada pel canvi i ERC estem preparats per liderar-lo, ERC som el canvi”, ha insistit el líder dels republicans a la capital de Catalunya, que ha lamentat que els darrers mesos s’hagin agreujat els problemes de la ciutat, com el de la brutícia, amb una vaga dels serveis de neteja convocada per la Mercè i la inseguretat i violència.

“El govern Colau-Collboni ha fracassat en els tres nivells: neteja, seguretat i mobilitat”, per afegir que “no es crea ciutat, molta pintura però cap canvi significatiu”, i per això ha afegit que els propers mesos la ciutadania veurà “molt de màrqueting i moltes inauguracions i molta atribució de responsabilitats a altres administracions, però enllà d’això tindrem una tardor complicada econòmica i socialment”, i ha afegit que el proper mandat tindrà “un caràcter decisiu”, en el qual ERC reivindica el seu paper de “primera força de la ciutat”, un fet que ERC “treballarà per ampliar”: “Estem disposats a governar, a liderar des de la ciutadania”, ha reblat.

Respecte per Trias com a possible candidat

Davant la possibilitat que l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias sigui finalment el cap de llista de Junts per Catalunya, després que el mateix Trias ha afirmat aquest dilluns mateix que segueix valorant les seves opcions però que només serà candidat si té possibilitats clares de guanyar, Maragall ha assegurat que la possible candidatura no li produeix “cap temor” però sí “respecte”. “Tots els ciutadans de Barcelona hi tenen dret”, ha assenyalat, per afegir que “soc conscient de la força que té ERC avui i les bones perspectives”. “Dubto molt que altres forces puguin dir el mateix”, ha expressat.