Esquerra Republicana denuncia que l'Estat només ha transferit a Barcelona un 1,8% dels recursos previstos per a inversions a la capital catalana en el pacte pressupostari de 2021, un fet que els republicans han titllat de "menyspreu" cap a la ciutat i sobre el qual sospiten que el govern municipal d'Ada Colau "va mentir amb les xifres". En un comunicat emès aquest diumenge, ERC assegura que Espanya ha transferit a Barcelona tan sols 2,3 milions dels 124,3 milions que preveia el govern municipal en el pacte pressupostari amb l'Estat al qual els republicans han tingut accés per la via de les al·legacions.

Menyspreu o mentides

"És inacceptable que només s'executi un 1,8% de les transferències de capital estatal que estaven contemplades al pressupost de la ciutat. O bé el govern municipal va mentir amb la xifra que es transferiria o bé l'Estat ha aconseguit una quota encara més escandalosa de menyspreu cap a la ciutadania de Barcelona", ha dit el regidor d'ERC Jordi Castellana. Castellana ha reclamat "explicacions" i ha emplaçat el govern dels comuns i el PSC que "exigeixin als seus companys del govern de l'Estat la transferència d'aquests 122 milions contemplats que falten". Els republicans retreuen a l'equip de govern municipal, d'altra banda, que només hagi executat "64,7 milions dels 186,9 milions previstos per invertir en despesa social", en un any "tan complicat" com l'anterior, marcat per la pandèmia.

"L'Estat ha dimitit de Catalunya"

Precisament aquesta setmana, el ple va acordar que l'Ajuntament de Barcelona exigeixi a l'Estat un fons de compensació per corregir les pèrdues generades entre el 2014 i el 2021 per inversió pressupostada que no ha executat a la ciutat. L'exigència també s'estén al Ministeri de Transports, perquè entre aquest any i el proper executi el pressupostat i no executat el 2021, a proposta del grup d'ERC. També es va instar l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a sol·licitar la convocatòria immediata de la Comissió Interadministrativa Govern central–Generalitat–Ajuntament, per instar l'execució de totes les inversions previstes i acordar un mecanisme de compensació per totes les inversions no realitzades o endarrerides, tal com proposava Junts. Tots dos acords van tirar endavant amb l'abstenció del PP. El PSC també es va abstenir en la votació de la iniciativa d'ERC perquè els republicans no van acceptar una esmena que exigia a la Generalitat que també compleixi amb les inversions pendents a la ciutat i al consistori. El president del grup d'Esquerra, Ernest Maragall, va qualificar "d'escàndol" que les xifres d'execució pressupostària de les inversions estatals a Catalunya, que en l'any passat només van arribar al 35,8%. "L'Estat ha dimitit de Catalunya", ha sentenciat Maragall, que ha sostingut que "l'Estat a poc a poc va deprimint l'economia catalana perquè ha decidit que no sigui tan competitiva".