El debat de la manca d’inversions estatals a Catalunya s’ha traslladat aquest dijous a un ple municipal de Barcelona que ha estat presidit pel socialista Jaume Collboni, ja que l’alcaldessa, Ada Colau, ha seguit el ple de forma telemàtica en ser positiva de Covid, la mateixa situació en que s’ha trobat la regidora d’ERC Elisenda Alamany. En el ple d’estrena del nou regidor de Junts, Joan Rodríguez, com a substitut d’Elsa Artadi, ERC i Junts han arrossegat Barcelona en Comú i el PSC a denunciar la manca d’inversions estatals a la capital catalana tot i divergències de fons davant la necessitat de reclamar, també, el compliment d’inversions a la ciutat per part de la Generalitat de Catalunya. 

En un ple llampec que ha arribat a la part d’impuls i control en un temps rècord, ERC i Junts han presentat dues proposicions similars però no del tot iguals. Per part d’ERC s’ha demanat que l’Ajuntament “denunciï el dèficit d’execució pressupostària de l’Estat a Catalunya, amb la seva afectació directa a la ciutat de Barcelona”, mentre que per Junts s’ha reclamat que l’alcaldessa sol·liciti la “convocatòria immediata de la Comissió Interadministrativa Gobierno - Generalitat - Ajuntament per instar a l’execució de totes les inversions previstes”. El matís d’incloure la generalitat ha fet que el PSC hagi votat a favor de la proposta de Junts i s’hagi abstingut amb la d’ERC, però totes dues han estat aprovades.

En concret, la proposta d’ERC ha estat aprovada amb els vots favorables dels mateixos proposants, BComú, Junts, Ciutadans, Valents i la regidora no adscrita i les abstencions de PSC i PP, mentre que la de Junts ha estat votada a favor per tots els grups a excepció de l’abstenció del PP. És a dir, cap grup hi ha votat en contra. En l’exposició de motius, el president del grup municipal d’ERC, Ernest Maragall, ha defensat la proposta perquè “Barcelona es veu afectada per la manca d’inversions” i això demana una “reacció amb un punt d’indignació acumulada i càrrega de raó consolidada”. Per la seva banda, el regidor de Junts Ferran Mascarell ha apuntat que cal calcular “què deu l’Estat a cada ciutadà de Barcelona”, perquè la inversió estatal a Catalunya “és clara, pressuposten poc i executen menys”. 

Altres grups retreuen falta d’inversions de la Generalitat

Pel que fa a la resta d’intervencions, aquestes s’han centrat en la manca d’inversions a Barcelona per part de la Generalitat de Catalunya. Paco Sierra, de Ciutadans, ha apuntat que li agradaria que “aquest dèficit d’inversions que diuen que té l’Estat a Barcelona la reclamessin igual pel que fa a la Generalitat”, amb exemples com les obres de la Línia 9 del Metro. Josep Bou (PP), ha repartit culpes i responsabilitats “a totes les administracions”, recordant que Barcelona “genera el 35% del PIB català i només rep el 17% de les inversions de la Generalitat", i Eva Parera (Valents) ha considerat que “totes les administracions, estat, Generalitat i ajuntament, han de complir amb els seus compromisos d’inversions a Barcelona".

Pel que fa al govern municipal, Laia Bonet (PSC) ha anunciat el vot favorable a Junts i abstenció a ERC tot reclamant que en aquesta exigència d’executar les inversions previstes s’inclogui també a la Generalitat i ha assegurat que l’Estat “ha invertit a Barcelona el doble que la Generalitat”. Pel que fa a Barcelona en Comú, Janet Sanz ha apuntat que cal complir totes les inversions previstes i ha assegurat que mentre l’estat ha executat a Barcelona “un 67% del pressupost i la Generalitat un 77%, Barcelona executa pràcticament el 100% de les inversions previstes”.