La ciutat de Barcelona té molts aspectes destacables, tant en positiu com en negatiu. L’arquitectura, la gastronomia, la cultura, el lleure o la mateixa ciutadania poden entrar dins dels aspectes positius de la ciutat, mentre que els preus de lloguer, les motos per la vorera, la gestió municipal, els blocs de formigó que la mateixa alcaldessa Ada Colau considera “lletgíssims” o un altre cop, l’arquitectura, també poden entrar en els considerats negatius.

TUIT encuesta amor odio barcelona foto @barcelona010

Ara, una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona demana als ciutadans que triïn aquells tres aspectes, llocs o coses que més estimen, però també els que més odien, en una enquesta insòlita que més enllà de poder servir a l’equip de govern municipal per tenir de primera mà informació sobre tot allò que no agrada als ciutadans i esmerçar esforços per resoldre’ls, té una coartada científico-cultural.

Immobiliaries lloguer preu habitatge - Sergi Alcàzar

El preu del lloguer és un dels aspectes més problemàtics de Barcelona / Sergi Alcàzar 

Efectivament, l’enquesta ‘amodiBCN’ forma el punt de partida de la Biennal Ciutat i Ciència 2021 que s’inspira en la proclama de l’escriptor Agustín Fernández Mallo, llançada a l’obra col·lectiva ‘Odio Barcelona’: “Es pot estimar una ciutat sense haver-la visitat mai, però per odiar-la hi has d’haver viscut”. Els barcelonins, sens dubte, tenen prou coneixement de la ciutat per a decidir aquelles coses que estimen i quines odien, la dificultat potser serà només triar-ne tres, en especial en el segon cas.

Interpretació artística

La intenció de la Biennal Ciutat i Ciència 2021, que se celebrarà del 8 al 13 de juny, és analitzar sociològicament les respostes per interpretar-les artísticament, amb la voluntat de convertir totes aquestes sensacions en un vehicle d’entrada a una trobada que té com a objectiu reflexionar de manera oberta sobre el coneixement científic.

Edificio Nervion Via Laietana barcelona foto Enfo

L'edifici Nervión de la Via Laietana, és prou lleig? / Enfo

Després que la passada edició, la del 2019, aplegués més d’11.000 visitants, aquest 2021, la Biennal Ciutat i Ciència proposa sis dies per explorar la ciència en totes les seves dimensions, els seus límits i el seu potencial per enfrontar els grans reptes d’aquest segle. A diferència de fa dos anys, enguany la Biennal estarà marcada pel canvi d’època provocat per la pandèmia de la Covid-19, que ha constatat la importància de la ciència a l’hora de trobar solucions, en particular l’obtenció de vacunes en temps rècord.

 

Imatge principal: Els controvertits blocs grocs de formigó instal·lats per l'Ajuntament de Barcelona / P.M.