Nadal a Barcelona no ha començat amb bon peu si ens guiem pel resultat del pessebre de la plaça de Sant Jaume, que no és això, sinó una instal·lació artística que s’ha hagut de reparar sobre el terreny en descobrir que les siluetes en planxes de plàstic no funcionaven com estava previst i que tot plegat, el resultat final està força allunyat de les previsions inicials. Amb tot, l’alcaldessa, Ada Colau, no llença la tovallola i més enllà de subterfugis com la celebració del solstici d’hivern -un eufemisme per no dir Nadal que es va utilitzar en la presentació de la il·luminació nadalenca- ha preparat Barcelona per convertir-se en la Ciutat de Nadal, amb totes les lletres de la paraula, encara que alguns eslògans, com ara ‘A la Ciutat de Nadal fem per ajuntar-nos’ no s’acaben d’entendre per la seva dubtosa pulcritud gramatical.

Sigui com sigui, l’alcaldessa de la Ciutat de Nadal promet un seguit d’espectacles que arribaran a la xifra de més de 300 passis d’espectacles, 300 artistes i 85 agents implicats. L’epicentre serà la plaça de Catalunya, un any més sense pista de gel, i acollirà un ampli programa d'arts escèniques, cinema i música que tindrà lloc entre el 18 i el 30 de desembre.

En paral·lel, la programació Sons de Nadal portarà als districtes 100 concerts gratuïts amb més de 40 artistes gràcies a un programa dissenyat amb Primavera Labels, Sónar iCruïlla, entre altres i amb participació del grup The Sey Sisters, autores de la Cançó de Nadal d’aquest 2021 a Barcelona.

Cap d’Any i Cavalcada, ja ho explicaran més endavant

A més, entre els grans esdeveniments previstos, sempre subjectes a les directrius marcades per les autoritats sanitàries en funció de l’evolució de la pandèmia, hi haurà una celebració popular de Cap d’Any a l’Avinguda Maria Cristina i la Cavalcada de Reis que recorrerà la ciutat el 5 de gener. Ara bé, en la presentació de tots aquests actes aquest mateix dijous al Saló de Cent de la Casa Gran, no s’ha volgut explicar res de Cap d’Any -que en teoria no havia de tenir presència massiva-, ni de la Cavalcada, assegurant que ja s’explicaran més endavant.

 

Així doncs, mentre no es notifiquin més informacions, el centre nadalenc de Barcelona se situarà a la plaça de Catalunya amb la celebració del Festival de Nadal entre el 18 i el 30 de desembre de 2021, on s’hi podrà trobar un conjunt de propostes culturals en diverses franges horàries: propostes familiars, música, cinema, arts de carrer, arts plàstiques i participació. L’espai de plaça Catalunya és un projecte de l’escenògraf i arquitecte Juli Sanjuan Palma que desplegarà una escenografia nadalenca que omplirà l’espai de calidesa. La plaça acollirà més de 20 projectes culturals de diverses disciplines artístiques amb més de 100 sessions i activitats, i 120 artistes a l’escenari.

Nadals en plural, però correctament

A més, als vespres a la plaça Catalunya l’espectacle audiovisual Tants Nadals -amb un plural utilitzat correctament- farà un recorregut per les Barcelones del passat amb cinema i música en directe. Un túnel del temps de la mà de la cineasta Núria G. Lorang i la formació musical Seward, amplificada per intèrprets del Conservatori Superior del Liceu. Trenta minuts de viatge pel fred, la neu, Nadal, els àpats, els llums, els carrers, els tions, els torrons, les cartes i els regals. Un mirall analògic, musical, domèstic i cinematogràfic de la nostra ciutat entre els anys 1929 i 1989.

Al mateix lloc s’hi celebrarà un any més la Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària, que enguany mostrarà com és possible comprar i consumir de manera sostenible i solidària durant tot l’any i a tots els districtes de la ciutat.

Altres punts a tenir en compte en aquest Nadal, serà la proposta d’activitats del Festival de Nadal amb Bon(s) Nadal(s) de l’estudi Domestic Data Streamers. Una instal·lació interactiva a la plaça Universitat que converteix el moviment en votació i genera històries nadalenques col·lectives. Per altra banda, els Sons de Nadal portaran 100 concerts gratuïts a tots els districtes de la ciutat i a molts carrers i places dels barris. Més de 40 formacions locals i intèrprets de Jazz, indie, pop, flamenc, ambient i clàssica. Un programa fet amb la complicitat de Primavera Labels, Sónar, Cruïlla, l’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna, el Taller de Músics i el Conservatori Liceu.

També torna La Ciutat dels Somnis a la Fira de Barcelona que es convertirà enguany en “La Ciutat de la Diversió”, un espai a l'aire lliure a la plaça de l’Univers ple d'activitats i experiències. Obrirà del 27 de desembre al 31 de gener, ocuparà uns 6.000 m² i l'entrada serà gratuïta, mentre que la Fàbrica de Reis, a Fabra i Coats, obrirà del 28 de desembre al 4 de gener perquè els infants puguin veure com es preparen els regals que arribaran a casa seva.

Finalment, el ‘Barcelona Christmas Tour’ amplia el servei enguany a dues sortides cada vespre de dilluns a diumenge i ofereix una ruta de 90 minuts a dalt d’un bus turístic per gaudir dels carrers il·luminats.

 

Imatge principal: L'audiovisual Tants Nadals oferirà una retrospectiva de Nadals anteriors viscuts a Barcelona / AjBCN