Barcelona passarà aquest Nadal dels 62 als 100 quilòmetres d’enllumenat -la distància equivalent des de la capital catalana fins a Tarragona-, que s’inauguraran el dimecres 24 de novembre a les 18 h amb un espectacle singular a la plaça de Catalunya. Així ho ha anunciat aquest dimecres el primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, que, amb incorrecció lingüística, ha afirmat que aquests són “els primers Nadals prepandèmia”, per la qual cosa ha assenyalat que enguany es fa “un salt qualitatiu i amb disseny únic”. 

L’enllumenat estarà en funcionament fins al 7 de gener del 2022 i farà principalment referència a l’estil de disseny Barcelona, rebutjant la iconografia cristiana en nom d’una suposada universalitat i homenatjant el desaparegut establiment Vinçon del passeig de Gràcia. Malgrat que altres anys el tret de sortida s’ha fet en diversos punts de la ciutat d’acord amb “l’esperit descentralitzador” del consistori, enguany s’ha optat per un “retorn als clàssics”, i la festa inaugural tindrà lloc al centre de la ciutat amb un espectacle a càrrec de la companyia Ponten Pie que serà una “alegoria sobre la descoberta i la fascinació de la llum”, segons ha indicat Collboni en la presentació, que ha tingut lloc aquest dimecres a la Fabra i Coats. 

 

Com ja és habitual, el consistori subvenciona fins al 75% de l’enllumenat dels diversos eixos comercials dels districtes i es fa càrrec de la totalitat del tram central, és a dir, la part il·luminada de Plaça Catalunya, Passeig de Gràcia i el carrer Aragó, dissenyat per Antoni Arola.

Rebuig explícit de la iconografia cristiana

Arola ha explicat la conceptualitat del nou enllumenat, que es basarà en “línies de led reutilitzables”, especificant que s’ha volgut “evitar la iconografia cristiana”. Des del punt de vista del dissenyador, “Nadal celebra el solstici d’hivern, quan el dia es comença a allargar”, fet que “els cristians van fer coincidir amb el naixement de Crist”, i amb la voluntat de fer “una celebració universal, no només per als cristians”, s’ha “deixat de banda” explícitament aquesta iconografia.

Vinçon Barcelona

Un rètol de 'Barcelona' amb la font de lletres de Vinçon il·luminarà el Nadal barceloní / Tokyographer/ CC

En aquest sentit, Arola ha reivindicat l’estel com a “icona universal” i apunta que la intenció del nou enllumenat inclou “redibuixar la plaça de Catalunya”. Així mateix, ha anunciat que hi haurà un gran rètol amb el nom de ‘Barcelona’ que es farà amb el mateix tipus de lletres del desaparegut establiment Vinçon del Passeig de Gràcia, com a homenatge a aquesta botiga emblemàtica que ja no existeix.

 

Imatge principal: Projecció de la il·luminació dissenyada per Antoni Arola / AjBCN