La instal·lació artística que fa les funcions de pessebre a la plaça de Sant Jaume, organitzat per l’Ajuntament de Barcelona i amb un cost proper als 200.000 euros, serà objecte aquest dimarts mateix d’una operació d’urgència en les seves dues figures principals, les siluetes d’un bou i una mula que havien de lluir a les façanes de l’Ajuntament i del Palau de la Generalitat, respectivament. 

 

Segons que ha comunicat l’ICUB, s’ha decidit reemplaçar els materials de les figures dels dos animals per raons tècniques i climatològiques, de manera que en comptes de les làmines flexibles de PVC previstes inicialment, finalment les siluetes es retallaran gràcies a tubs d’il·luminació led.

pessebre belen sant jaume navidad 2021 barcelona foto jordi palmer (3)

La mula havia de lluir a la façana del Palau de la Generalitat / Jordi Palmer

Inicialment, les dues figures havien d’estar conformades per làmines flexibles, però les condicions meteorològiques en van dificultar la seva instal·lació en el calendari previst i, a més, han quedat malmeses per la pluja i el vent dels últims dies. 

En tot cas, mentre no es resolen els treballs de substitució, la resta de la instal·lació nadalenca als voltants de la plaça Sant Jaume ja està en ple funcionament. De la Via Laietana fins a la Rambla, 51 figures lluminoses de metacrilat esmerilat decoren els balcons, mentre que als baixos d’habitatges i locals comercials s’hi poden contemplar els 23 pessebres fets per artistes, artesans i escoles de la ciutat. El conjunt es podrà visitar fins al 6 de gener.    

200.000 euros de pressupost

El cost de la instal·lació era de poc més de 190.000 euros, dels quals la Generalitat n’ha aportat uns 22.000, ja que hi posa la mula a la seva façana. En la presentació de la instal·lació, el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí, va justificar el preu, el més elevat dels darrers anys, en el fet que el pessebre d’aquest any és “expandit i més gros”, per afegir que dins del preu hi ha “elements infraestructurals que són més inversió que despesa", com els suports de les façanes, “que es podran reutilitzar en altres ocasions”. A aquest preu caldrà afegir ara el sobrecost que suposarà la instal·lació de la il·luminació led.

pessebre belen sant jaume navidad 2021 barcelona foto jordi palmer (1)

Les tires de PVC del bou estaven rebregades divendres passat / Jordi Palmer

La inauguració de tota la instal·lació estava prevista inicialment per a divendres passat, però es va ajornar per les dificultats en la instal·lació de les figures del bou i la mula, que eren precisament els aspectes més destacats a la mateixa plaça Sant Jaume. Segons va explicar l’autor de la instal·lació, Jordi Darder, el bou se situaria a la façana de l’ajuntament, “perquè és un animal masculí, i en or” i la mula a la Generalitat perquè és "femení i en plata”.

 

Imatge principal: La silueta del bou en làmines de PVC, divendres passat / Jordi Palmer