El retorn del pessebre a la plaça de Sant Jaume després de l’absència obligada el 2020 a causa de la pandèmia del coronavirus no s’escaparà de la tradicional polèmica, un costum tan nadalenc a Barcelona com la sopa de galets o la cavalcada de Reis. Si fa uns dies ja es qüestionava el cost, uns 200.000 euros, la possibilitat que no agradi a tothom ja ha planat en la presentació de la nova instal·lació, que tot just s’ha començat a muntar. Així ho ha admès el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí, que ha assenyalat que enguany fa “seixanta anys des que tenim constància que hi ha pessebre a Sant Jaume” i, amb certa ironia, ha afegit que “polèmica n’hi ha hagut sempre, no pretenem escapar-nos-en aquesta vegada”.

En tot cas, el més important d’aquest Nadal del 2021 és que més que un pessebre hi haurà una “intervenció artística”, segons s’ha definit des del mateix ajuntament, que pren la forma d’un paisatge nadalenc que s’integra a les façanes de l’Ajuntament i del Palau de la Generalitat i que s’allarga des de la Via Laietana fins a la Rambla, passant pels carrers Jaume I i Ferran i la mateixa plaça Sant Jaume, en un recorregut d’aproximadament mig quilòmetre, on a més hi haurà vint-i-tres pessebres situats als establiments. Els ciutadans “podran transitar” pel mateix pessebre, ha explicat Martí.

Bou a l’Ajuntament, mula a la Generalitat

Els aspectes més destacats a la mateixa plaça Sant Jaume són dues siluetes amb les dues principals bèsties del pessebre, el bou i la mula. Segons ha explicat l’autor de la instal·lació, Jordi Darder, el bou se situa a la façana de l’ajuntament, “perquè és un animal masculí, i en or” i la mula a la Generalitat perquè és "femení i en plata”. Més enllà d’aquesta explicació, Martí ha assenyalat, altre cop amb ironia, que hi ha hagut “dures negociacions” amb la Generalitat per decidir qui es quedava amb cada animal.

 

El cost ha estat de gairebé 200.000 euros, dels quals la Generalitat, ja que hi posa la mula, n’ha aportat uns 22.000. El regidor de cultura ha justificat aquest preu, el més elevat dels darrers anys, en el fet que el pessebre d’aquest any és “expandit i més gros”, per afegir que dins del preu hi ha “elements infraestructurals que són més inversió que despesa", com els suports de les façanes, “que es podran reutilitzar en altres ocasions”.

Tot i que la intenció era inaugurar el pessebre aquest mateix divendres, la meteorologia podrà retardar-la, ja que durant aquest dimarts hi ha hagut problemes per instal·lar-ne parts a causa de la pluja.

Això sí, amb nen Jesús i caganer

Amb tot, el pessebre d’enguany tindrà tots els personatges tradicionals, començant pel nen Jesús i acabant pel caganer, això sí, el repte, segons el seu creador, serà trobar-los entre els portals de tot el recorregut.

jordi darder pesebre 2021 jordi marti foto jordi palmer

Jordi Darder explica la instal·lació davant la mirada de Jordi Martí / Jordi Palmer

Així mateix, Martí ha recordat que a banda de tots els pessebres inserits dins la gran instal·lació, hi haurà dos pessebres tradicionals més, un al pati del Museu Marés i un altre al Monestir de Pedralbes.

 

Imatge principal: La silueta del bou a la façana de l'Ajuntament de Barcelona, a mitja instal·lació / Jordi Palmer